lunchbox-inspiratie-illustratie

4x lunchbox inspiratie

Niets zo saai als een klef broodje uit de kantine. Een leuke zelfgemaakte lunchbox is sowieso een smakelijker alternatief. Onze foodbloggers tonen je hun favorieten.

Lees verder

Harvest cake à la Jennifer

De naam zegt het zelf: deze Harvest cake is gemaakt met de oogst uit je koelkast. Denk aan een paar slapjes erbij hangende worteltjes, een beetje courgette of een halve appel die al bruine randjes heeft. Allemaal perfecte kandidaten om van deze harvest cake een kruidige lekkernij te maken. In Vlaanderen zijn groenten 20% van […]

Lees verder
sla-dressing-foodhelden-illustratie

Dress to impress

‘Dress to impress’ gaat niet over je outfit, maar over de saus waarmee je je salade een extra touch geeft. Onze 4 foodbloggers geven hun beste dressingtips om met weinig moeite én restjes uit je koelkast een andere smaak en look te krijgen.

Lees verder
Zoete-aardappel-grillen-BBQ

Geroosterde zoete aardappel met Chimichurri saus

Chimichurri is een soort straffe Argentijnse pesto, die perfect past bij de kruidige smaak van zoete aardappels. Geen aluminiumfolie hier trouwens: leg die zoete aardappels gewoon zo op de BBQ-rooster. Je kan dit recept ook maken met geroosterd vlees of andere geroosterde groenten zoals paprika.

Lees verder
Ananasflappen-BBQ-dessert-recept

Ananasflappen: dessert op de BBQ

Waarom niet na al dat lekkers ook je dessert op de barbecue bereiden? Food-Held Louie toont je hoe je in een mum van tijd deze verrukkelijke ananasflappen maakt. Of maak jij ze liever met banaan en chocoladeschilfers?

Lees verder
frosé-perziken-roséwijn

Frosé met perziken à la Jennifer

Weer een halfvolle fles rosé in de koelkast? What a waste! Probeer dan zeker deze frosé eens. Een heerlijk apertief gemaakt van ingevroren roséwijn en perziksiroop. Zalig fris, en perfect voor warme zomerdagen.

Lees verder
BBQ-bijgerechten-tips-illustratie

4 tips voor orginele BBQ bijgerechten

Wil je graag wat meer avontuur op tafel? Food-Held Alexia deelt met plezier een aantal ideetjes voor bijgerechten die je BBQ die extra “spice” geven. Wat dacht je van geroosterde paprika, broccoli couscous of mayonnaise op basis van avocado?

Lees verder
pimp-drink-citroen-onderzeeer-illustratie

Pimp your drink

Op een terras of bij de barbecue, tijdens de zomer doet een verfrissend drankje extra deugd. Hoe maak je van elk glas een lust voor het oog en een feest voor de smaakpapillen? Tijd om bij onze 4 foodbloggers aan te kloppen.

Lees verder
Citroen-idee

Dit was mijn eyeopener om milieubewust te shoppen…

Lokale producten kopen en zo min mogelijk plastic verpakkingen in je winkelkarretje, dat is milieubewust shoppen. Iets wat bij Food-Held Louie niet met de paplepel, maar met de dvd-speler werd ingegeven… Mijn papa is heel milieubewust als het gaat over dingen weggooien en omgaan met plastic. Ik herinner mij dat wij als kind – ik […]

Lees verder
koelkast-restjes-inspiratie

Mijn 2 grote inspiratiebronnen op het internet

Dat het internet een onuitputtelijke bron is van inspiratie en informatie, dat wisten we al. Maar deze twee websites over bewaren en restjes verwerken zijn absoluut de moeite waard om eens te checken. Bewaartijden checken, inspiratie opdoen, … Het internet is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor mij. Dit zijn mijn twee favoriete websites voor […]

Lees verder
kruiden

Jaarrond kruiden bij de hand, zo doe je dat!

Verse kruiden zijn lekker én mooi om te zien. Twee slimme tips om er optimaal van te genieten. Verse kruiden zijn niet alleen veel lekkerder, ze brengen kleur en leven in huis. Maar voor veel mensen zijn kruidenplantjes een wegwerpproduct. Ze snijden af wat ze nodig hebben en ze gooien het plantje weg. De week […]

Lees verder
Poke-Bowl-zalm-avocado

Poke Bowl met zalm en avocado

Poke is een Hawaiiaans gerecht met rauwe in blokjes gesneden vis en op smaak gebracht met sojasaus, sesamolie en wat kruiden en specerijen zoals furikake (een mix van gedroogd zeewier en sesamzaad), chilipepertjes en gefrituurde uitjes. Je kan ook naar hartenlust variëren met andere groenten die je nog in je keuken hebt liggen. Wat heb […]

Lees verder
Louie-Van-Nieuwenborgh-Koelkast-in-Orde

“Mijn oma is een grote vervuiler”

Food-Held Louie vertelt je waarom zijn oma niet bepaald milieuvriendelijk leeft, en wat je kan doen om het zelf beter aan te pakken. Niet teveel ingrediënten gebruiken en twee keer nadenken vooraleer je iets koopt: zo moet je maar zelden iets weg te gooien. Da’s de kracht van goede gewoontes!  “Ik vind het belangrijk om niet […]

Lees verder
citroen-sparen-illustratie

Met citroen kun je alles doen

Citroenzeste wordt in veel bakgerechten verwerkt. En het sap? Dat gebruikt Louie als natuurlijk poetsmiddel. Citroenzeste is een populair ingrediënt om mee te bakken. Maar ik vind het zonde om de citroen weg te gooien. Daarom gebruik ik het sap als natuurlijk poetsmiddel. Ik voeg dubbel zoveel water als citroensap toe, en dat mengsel is mijn manusje-van-alles: […]

Lees verder
Baksels-taart-tafel

Baksels in de diepvries? Ja, natuurlijk!

Bakken doe je niet in kleine hoeveelheden, maar die lekkere koekjes of die geweldige taart wil je ook niet weggooien. Zo bewaar je baksels. Als bakfanaat heb ik al veel uitgeprobeerd en geëxperimenteerd. Af en toe loopt er ook iets fout, maar daar leer ik uit. Bakken en bewaren doe je zo: Koekjesdeeg kun je […]

Lees verder
yoghurt-potje-minder-verspillen-verkwisten-illustratie

De winnaars van de Food Waste Awards 2017

Reeds 5 jaar spoor ik via emptythefridge.be mensen aan om het meeste te halen uit hun koelkast. Een bewuste keuze, omdat ik geloof dat we zelf door onze kleine bijdrage toch een grote impact teweeg kunnen brengen. De eerste editie van de Vlaamse Food Waste Awards bewijst dat het onderwerp ook onze economie en bedrijven […]

Lees verder
yoghurt-potje-minder-verspillen-verkwisten-illustratie

7 micro-ingrepen voor véél minder verspilling en afval

Voedselverspilling is soms niet meer dan een klik in je hoofd maken. Zonde toch dat er zoveel voedsel wordt verspild en dat er zoveel verpakkingen voor voeding wordt gebruikt. Maar het kan ook anders, en alle kleine beetjes helpen. Oud brood = chapelure Ik vind het belangrijk dat we beter omgaan met onze planeet. Dat […]

Lees verder
wortel-tijd-illustratie.oranje

Mijn 5 ultieme snelle-boodschappen-tips

Met deze tips stap je de supermarkt milieubewust buiten met alleen dat wat je nodig hebt (en vooral niets meer). Ik vind het belangrijk om twee keer na te denken voor ik iets koop. Zo heb ik geen overschotten en spaar ik het milieu. Daarom hou ik mij altijd aan mijn 5 basisprincipes. Ik ga […]

Lees verder

Zo smokkel je groenten en fruit in je tussendoortjes

Alexia kookt de ene keer zonder gluten, de andere keer zonder melkproducten of suiker. En soms speelt ze verstoppertje met groenten en fruit.

“Klassieke koekjes en wafels vervang ik in mijn keuken door glutenvrije, lactosevrije en suikervrije varianten. Vaak zitten daar fruit of groenten in verstopt. Geweldig, want de kinderen hebben extra vitamines binnen zonder dat ze het weten en het is nog lekker ook.”

Lees verder
wortel-tijd-illustratie.oranje

Vers koken dankzij deze 5 lessen in timemanagement

  Voedselverspilling tegengaan? Dat doet Jozefien door efficiënt én gezond te koken, goed te plannen en ook restjes mee in te plannen in je weekmenu. Makkelijke gerechten en een efficiënte planning besparen je veel tijd, en die tijd kun je gebruiken om elke dag vers en gezond te koken. Les 1: minder overschot werkt gewoon […]

Lees verder
Filotaart Illustratie

Filotaart met appel en speculoospasta [VIDEO]

Voor filotaart hoort normaalgezien het filodeeg in verschillende laagjes aan elkaar gekleefd te worden met gesmolten boter. In dit recept dient speculoospasta als de ‘lijm’. Als je ’t mij vraagt, een zalige combinatie met je restjes appel! Wat heb je nodig? Voor 4 personen: 6 vellen filodeeg 150 g speculoospasta 3 appelen (bijvoorbeeld Jonagold) 1 […]

Lees verder
Asperge groen

Zo bewaar je asperges optimaal en gebruik je zelfs de schillen

De asperge is een echte groententopper. Wist je dat je ze van kop tot teen kunt verwerken in gerechtjes? Zelfs de schil hoef je niet weg te gooien! Zo gaat niets van deze delicatesse verloren…

Ik ben dol op asperges. Ze hebben superveel smaak en je kunt er alle kanten mee uit. Bovendien kun je ze van kop tot teen verwerken. Zelfs de schil hoef je niet weg te gooien.

Lees verder

Eerste hulp bij… sla die snel verlept!

Sla bederft snel? Toegegeven, in voorverpakte zakjes wel ja. De goede raad van Jozefien? Ga voor lekker vers en durf te experimenteren. Ik ben dol op slaatjes. Maar sla heeft de reputatie om snel te bederven. En dat klopt ook wel als je kiest voor die in voorverpakking. Daarom zweer ik bij kropsla. Mijn toptips: […]

Lees verder
Wortel Klok Illustratie

Bye bye winkelstress: hoe je je aankopen voor een hele week plant

Planning in heilig voor Alexia om overschotten te vermijden en de kosten van de boodschappen te drukken. “Voor de kinderen er waren, ging ik elke dag naar de supermarkt. Nu heb ik daar geen tijd meer voor en moet ik veel meer plannen. Bovendien merk ik dat ik toen veel meer overschotten had. Ik kocht toen met mijn ogen, nu koop ik alleen wat ik nodig heb.”

Lees verder
Pasta-studenten-illustratie

4 studenten, 1 koelkast… wir schaffen das!

Bewaar je producten in de koelkast overzichtelijk, zo vergeet je niet wat je nog op de schapjes liggen hebt. Zo doen Louie en zijn collega’s op kot dat… Bij ons op kot heeft iedereen één schap in de koelkast. Dat van mij staat altijd bomvol. Ik moet het dus goed organiseren om al mijn producten […]

Lees verder
Taco's en saus

Taco’s met salsa à la Alexia

Taco’s kun je met van alles en nog wat vullen. Kip, gehakt, vis, garnalen,… De favoriet van groot en klein? Kalfsgehakt met kruiden en rode ui. Zet kommetjes op tafel met het vleesmengsel, frisse groentjes, salsa, guacamole en laat iedereen z’n eigen taco schelp vullen. Fun voor iedereen, en supergezellig!

Lees verder
Broodkruimpudding Illustratie

Broodkruimpudding met krieken à la Jennifer [VIDEO]

Dimitri Leue heeft nog wat brood over van zijn feestmenu. Jennifer gebruikt het voor dit heerlijke vieruurtje slash koud ontbijt!

Broodkruim van oudbakken brood maak je snel en makkelijk klaar. Maar voor je het weet heb je al snel een paar doosjes broodkruim in de kast liggen wachten… Wat doe je er mee? Deze heerlijke warme broodpudding met kriekjes, kaneel en warme siroop maken, natuurlijk! Yummie op een koude weekenddag als vieruurtje, maar ook erg lekker koud als ontbijt.

Lees verder
spruit-etiketje-illustratie

Je keuken herinrichten? De wishlist van Jozefien

Je keuken herinrichten is niet alleen erg leuk, het is ook het ideale moment om eens na te denken over hoe je al je producten wilt bewaren. Dit staat op mijn verlanglijstje… Verse kruiden-nis Ik wil een nis laten maken voor verse kruidenplantjes. Zo heb ik die altijd bij de hand tijdens het koken. Ik […]

Lees verder
Mandarijn-rijp-illustratie

Rijpt onrijp fruit verder in je fruitschaal? Ja én nee…

Voor je fruit in de winkel koopt, hou er rekening mee of de vruchten nog verder zullen rijpen, thuis in de fruitschaal.

Jennifer: “Ruiken, zachtjes voelen, even aan de steel of het blad trekken… Je kent ze vast wel, de trucjes om te controleren of een stuk fruit (on)rijp of rot is. Maar niet alle tips zijn even betrouwbaar. Denk daarom altijd aan het volgende voor je fruit koopt…

Lees verder
Kerstomaat Illustratie

De beste groente-bewaartips

In de keuken van Alexia vind je altijd een waaier aan groenten in mijn keuken. Daarom is ze continu op zoek naar nieuwe manieren om die langer te bewaren. Enkele leuke tips om zeker eens te proberen…

Lees verder
Prei Muffin Koelkast Illustratie

Hartige ontbijtmuffins met prei [VIDEO]

Hoe verrassend, van die hartige ontbijtmuffins! Je kunt er heel wat restjes in kwijt zoals stukjes ham of spek en zeker in combinatie met prei en gruyèrekaas heb je een topgerechtje. Wist je ook dat ze zowel warm als koud heerlijk zijn? Wat heb je nodig? Voor 6 à 8 muffins: 1 stuk prei 150 […]

Lees verder
Panzanella

Panzanella of Italiaanse broodsalade

Massa’s restjes in de ijskast én nog een half droog brood in het broodmandje liggen? Het recept voor panzanella is 100% voorraadafhankelijk! Als basisingrediënten kies je oud brood, tomaten, olijfolie, look en kruiden en de rest vul je aan met overschotjes uit de ijskast. Wat heb je nodig? Voor 4 personen: 2 gebakken kipfilets, in […]

Lees verder
Wintergroenten Muts Illustratie

Ook dit kun je doen met wintergroenten!

Wintergroenten zoals pompoen, kool en raap zijn absolute toppers in de keuken. Ontdek hoe je er het slimst mee aan de slag gaat.

Ik ben dol op typische wintergroenten zoals pompoenen, kolen en rapen. Ze bewaren lang en je kunt ze in duizend en een recepten verwerken. Probeer ook eens deze verrassende bereidingswijzen:

Lees verder

3 toptips van Alexia om je diepvriezer nog beter te benutten

Alexia heeft net geïnvesteerd in een waanzinnig grote diepvries van 2 meter hoog – dé oplossing om voedselverspilling te vermijden. “Ik ben een grote diepvriesfan: groenten even blancheren, in een zakje stoppen en hop, de diepvries in! Het is ongelofelijk hoeveel producten je kunt invriezen. Voor de feestdagen heb ik bijvoorbeeld op voorhand soep gemaakt met een restje linzen en kastanjes. Die bewaar ik nu in de diepvries.”

Lees verder
Naan broodje olifant illustratie

Naan broodjes à la Alexia [VIDEO]

Dimitri Leue heeft nog wat yoghurt over van zijn feestmenu. Perfect voor Alexia als basis voor haar favoriete naan broodjes!

Zelf broodjes bakken hoeft niet moeilijk te zijn. Deze naan broodjes zijn heel makkelijk te maken, tellen maar twee basisingrediënten en verder kun je eindeloos variëren met verse of gedroogde kruiden of restjes groenten. Proberen maar!

Lees verder
banaan-recycle-illustratie

Zaterdag-restjesdag: 4 klassiekers ten huize Jozefien

Elke dag van de week heerlijk vers en gezond gekookt? Plan op zaterdag een restjesdag in! Omdat ik mijn weekmenu altijd op voorhand plan, is zaterdag bij ons traditioneel restjesdag. Ik ben vrij klassiek in mijn restjesverwerking. Toch blijven mijn restjes nooit lang liggen: Restjesomelet Wat ik nog in de koelkast vind bak ik even […]

Lees verder
Bananenbrood opengesneden

Dadel- en bananenbrood met roomkaasvulling

Door de roomkaasvulling heeft dit heerlijke zoete bananenbrood eigenlijk geen beleg meer nodig, maar een dikke laag chocopasta moet er af en toe tóch eens bovenop.  Wat heb je nodig? Voor 4 personen: 2 (over)rijpe bananen 150 g dadels, ontpit 2 eieren 40 g rietsuiker + extra voor de topping 180 g bloem 2 tl […]

Lees verder

Wentelteefjes met kokos en banaan

Paar sneetjes wit brood over? Perfect voor wentelteefjes! Laat de kans niet liggen om deze zalige zoete lekkernij op tafel te toveren! Wat heb je nodig? Voor 4 personen: 15-tal sneden wit brood, mag al wat ouder zijn 3 eieren 1,5 dl melk 0,5 dl room 1 zakje vanillesuiker 2 bananen in plakjes een beetje boter […]

Lees verder
Oeuf Cocotte Closeup

Oeufs cocotte à la Jennifer

Oeufs cocotte worden ‘au bain marie’ in de oven gebakken tot het eiwit mooi gestold is, maar het eigeel nog net lopend. Perfect om stukjes toast of soldaatjes in te doppen. Een ideaal brunchgerecht dat je naar eigen smaak én inhoud van je ijskast, helemaal kunt invullen.

Lees verder

Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters