Oeufs cocotte à la Jennifer

Geschreven door

Oeufs cocotte worden ‘au bain marie’ in de oven gebakken tot het eiwit mooi gestold is, maar het eigeel nog net lopend. Perfect om stukjes toast of soldaatjes in te doppen. Een ideaal brunchgerecht dat je naar eigen smaak én inhoud van je ijskast, helemaal kunt invullen.

Oeufs cocotte schaal closeup

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 60 ml room
  • 2 eieren
  • restjes groenten zoals bijvoorbeeld aspergepuntjes, spinazie of tomaat
  • eventueel vis of vlees zoals reepjes ham, gerookte zalm of garnalen
  • 2 el geraspte kaas zoals comté, cheddar of oude gouda
  • verse kruiden zoals bieslook, peterselie of basilicum
  • peper
  • zout

Oeufs cocotte schaal - tomaten


Hoe maak je het?

  1. Doe de helft van de room in een kleine ingevette en vuurvaste schaal of ramekin.

  2. Snij je restjes groenten, vlees of vis in kleine blokjes en leg ze bovenop de room.

  3. Kruid met peper en zout en voeg de helft van de geraspte kaas toe.

  4. Splits de eieren en hou één eigeel apart.

  5. Giet het eiwit over de vulling en bedek deze vervolgens met de rest van de room en peper en zout.

  6. Werk af met wat geraspte kaas.

  7. Plaats het gevulde bakvormpje in een grotere ovenschaal en giet rondom rond kokend water tot het vormpje voor de helft onderstaat.

  8. Bak de oeuf cocotte op 170°C gedurende ongeveer 10 minuten.

  9. Voeg na 10 min de rest van het eigeel toe en bak 10 min onder de grill tot het eiwit gestold en de kaas gegratineerd is. Het eigeel mag nog een beetje lopend zijn.

Tip
Een beetje inspiratie nodig? Lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld:

  • ham, tomaat en kaas met een beetje bieslook
  • asperges, gerookte zalm en peterselie
  • spinazie, gerookte zalm en geitenkaas
  • gerookte ham, mozzarella of ricotta, zongedroogde tomaatjes en basilicum

Meer van Jennifer Schleber

Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters