Salade van geroosterde wintergroenten met feta, granaatappel en tahini-dressing

Geschreven door

Dat salades niet altijd fris en zomers hoeven te zijn, bewijst deze warme salade met wintergroenten. De fetakaas, granaatappel en tahini-dressing geven een frisse toets aan deze hartige winterse kost.

Salade-wintergroenten-tahini

stone-soup / Flickr – CC BY 2.0

Wat heb je nodig?

stone-soup / Flickr – CC BY 2.0

Voor 4 personen: 

  • ½ butternut-pompoen
  • 2 rode bieten
  • 3 gele raapjes
  • 3 boterraapjes
  • 20-tal spruitjes
  • 1 rode ui
  • 100 g verbrokkelde fetakaas
  • pitjes van een halve granaatappel
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 2 teentjes look
  • 5 el olijfolie
  • 1 kl paprikapoeder
  • 1 kl komijn
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 1 el tahini
  • sap van ½ citroen
  • snuifje chilipeper
  • zeezout

 

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snij de butternut-pompoen, rode bieten en rapen in stukjes van ongeveer anderhalve centimeter. Hak de ui en de look fijn. Doe deze groenten in een grote ovenschotel.
  3. Meng de olijfolie met het paprikapoeder, komijn, chilipeper en zeezout. Giet het mengsel over de groenten en meng goed.
  4. Laat de groenten zo’n 30 min roosteren in de oven op 180°C.
  5. Kuis de spruitjes door het onderste harde deel en eventueel de buitenste blaadjes te verwijderen en halveer ze.
  6. Breng water aan de kook met een flinke snuif zout en voeg de gehalveerde spruitjes toe. Laat ze zo’n 5 min koken tot ze beetgaar zijn. Giet af en blus de spruitjes meteen met ijskoud water zodat ze hun mooie groene kleur behouden.
  7. Haal de ovenschotel na een halfuurtje uit de oven en voeg de spruitjes toe, meng deze onder de rest van de groenten en plaats de schotel 15 min in de oven.
  8. Meng de yoghurt met de tahini en het citroensap.
  9. Haal de groenten uit de oven en laat even afkoelen. Werk af met verse tijm, granaatappelpitjes en wat tahini-dressing.

Tip

Deze salade is ook lekker met wortelen, bloemkool, courgette en aubergine. De dressing, net zoals de fetakaas, kun je ook bij andere slaatjes en groentegerechten serveren.


Meer van Jozefien Ryckx

Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters