Harvest cake à la Jennifer

Geschreven door

De naam zegt het zelf: deze Harvest cake is gemaakt met de oogst uit je koelkast. Denk aan een paar slapjes erbij hangende worteltjes, een beetje courgette of een halve appel die al bruine randjes heeft. Allemaal perfecte kandidaten om van deze harvest cake een kruidige lekkernij te maken.

harvestcake-recept-Jennifer

In Vlaanderen zijn groenten 20% van wat we het vaakst weggooien. Dat stemt overeen met ongeveer 5 kg groenten per persoon per jaar. Het meest voor de hand liggende is om van overschotjes groenten soep te maken, maar als je eens iets zoet wil maken, is deze harvest cake zeker het proberen waard.

Naast een verzameling aan groenten kan je er bovendien ook overschotjes fruit in kwijt. Quasi alles kan, gaande van courgette, pompoen, biet, pastinaak en wortel tot appel, peer en persimmon.

TIP: Deze harvest cake kan je perfect in plakjes invriezen. Prima als ontbijt voor later, geroosterd met wat pindakaas.

1 kleine cake (20 cm bakvorm) | Voorbereiding: 20 min. | Baktijd: +/- 1 u.

Wat heb je nodig?

  • 80 g ontpitte dadels
  • 30 ml water
  • 1 el verse gember (geraspt)
  • 200 g bloem
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl nootmuskaat
  • ¼ tl gemberpoeder
  • ¼ tl kardemompoeder
  • 175 g geraspte groenten en fruit
  • 80 ml gesmolten kokosolie
  • 70 g bruine suiker
  • 2 middelgrote eieren
  • 40 g noten (grof gehakt)

 

Hoe maak je het?

  1. Zet de dadels minimaal 5 minuten te weken in 30 ml gekookt water. Meng de droge ingrediënten (bloem, bakpoeder, zout en specerijen) en zet opzij.
  2. Rasp alle groenten, fruit en de gember en zet opzij.
  3. Varieer qua fruit en groenten, afhankelijk van wat je nog in huis hebt, zoals wortel, courgette, biet, appel, peer, pruim, persimmon, pompoen of pastinaak.
  4. Mix de dadels en hun weekvocht met de gesmolten kokosolie en bruine suiker tot een dikke pasta. Schep de pasta in een mengkom en roer er met een garde één voor één de eieren door tot je een homogeen beslag krijgt. Roer de geraspte groenten, fruit en gember door de natte ingrediënten.
  5. Meng de droge ingrediënten en noten door de natte ingrediënten tot alles netjes gemengd is.
  6. Schep het beslag in een ingevette cakevorm en bak de cake gedurende 60 minuten op 175°C. Hij is gaar wanneer een tandenstoker die je in het midden steekt, er proper uitkomt. Laat de cake volledig afkoelen vooraleer je hem aansnijdt.

Dit recept komt uit het boek ‘Empty the fridge’ van Food-held Jennifer. Hierin deelt ze haar passie voor koken met restjes en ze verzamelde daarvoor de beste recepten van haar populaire blog emptythefridge.be. De smaakvolle recepten, die je gemakkelijk aanpast aan wat jij in huis hebt, vormen samen met nuttige weetjes en bewaartips de basis om voedselverspilling tegen te gaan. Want vaak is het verbazingwekkend eenvoudig om met toevoeging van een paar standaardingrediënten uit je voorraadkast een snelle, lekkere maaltijd op tafel te toveren.


Meer van Jennifer Schleber

Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters