Empanadas met Guasacaca saus à la Jennifer

Geschreven door

empanada ongebakken

Empanada’s zijn toppers in de restjes-keuken! Als basis gebruik je het deeg en een restje aardappelpuree. Maar verder doe je met de vulling waar je zin in hebt, helemaal afgestemd op jouw overschotjes in de ijskast.

Wat heb je nodig voor ongeveer 20 empanadas:

Voor het deeg:

  • 400 g tarwebloem
  • 1/2 tl zout
  • 110 g koude boter (in blokjes)
  • 2 eieren
  • 60 ml ijskoud water

Voor de vulling:

  • restje aardappelpuree of geprakte gekookte aardappel
  • 1 ui, gesnipperd
  • olijfolie
  • restjes uit de ijskast

Voor de saus:

  • ½ gele ui (in stukjes)
  • 1 groene paprika
  • 1 avocado
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ bussel peterselie
  • ¼ bussel koriander
  • 30 ml rodewijnazijn
  • ¼ tl zout
  • ¼ tl peper
  • 60 ml olijfolie
Argentinian empanadas with chimichurri

Ook vlees is een optie voor de vulling.

Hoe maak je het?

Voor het deeg:

  1. Meng de bloem en het zout in een keukenrobot.

  2. Voeg de koude boter, 1 ei en het water toe en mix tot je een zanderig mengsel hebt.

  3. Stort het deeg in een kom en kneed kort door elkaar tot je een deegbal kan vormen.

  4. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten tot 1 uur in de ijskast rusten.

  5. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkoppervlak tot een dikte van +/- 3 mm en steek cirkels van ongeveer 12 cm uit.

Voor de vulling:

  1. Bak de ui in wat olijfolie en en voeg de restjes aardappels toe. Meng goed.

  2. Voeg nu jouw etensrestjes toe.

Voor de saus:

  1. Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie samen in een hakmolentje en mix tot je een homogene saus bekomt. De saus hoeft niet super glad zijn.

  2. Voeg op de laagste stand geleidelijk aan de olijfolie toe tot een goed mengsel.

  3. Proef en kruid bij naar smaak.

Voor de empanada:

  1. Maak één empanada per keer.

  2. Beleg de helft van een deegcirkeltje met 1 el van jouw restjes-vulling.

  3. Bevochtig de randen van het deeg met een beetje water, vouw dubbel en duw de randen aan met een vork om de empanadas te sluiten.

  4. Leg de empanada op een met bakpapier beklede bakplaat.

  5. De overschotjes deeg kan je (met een beetje water) terug door elkaar kneden en uitrollen tot alle deeg opgebruikt is.

  6. Bestrijk de empanada’s met het losgeklopte ei en bak ze ongeveer 15 minuten op 200°C.

Tip
Ongebakken kun je de empanada’s invriezen en tot 3 maand bewaren. Wil je een nog bevroren empanada bakken, dan tel je 5 minuten extra bij de baktijd.
De vulling bevat altijd aardappelpuree of geprakte aardappel: dat zorgt ervoor dat het deeg niet wak wordt. Verder vul je de empanada naar keuze. Met een restje kip of kalkoen, en gedroogde veenbessen of een beetje veenbessensaus.  Met een overschotje stoofvlees, een restje gehakt of spaghettisaus met lekker veel kaas. Met aardappel- of pompoenpuree met rode ui, komijn, chilipeper, koriander en wat feta. Met restjes opgebakken groenten of ratatouille. Zelfs bloemkool in kaassaus is een prima vulling!


Meer van Jennifer Schleber

Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters