Jawel! Vul je de lege ruimtes op met lege kartonnen dozen of piepschuim, dan vermijd je het uitwisselen van koude en warme lucht bij het openen van de deur.
Sommige diepvriezers beschikken over een ‘snelvriesfunctie’. Die kun je inschakelen als je op voorhand weet dat je heel wat voedsel zult invriezen. Schakel die functie 24 uur op voorhand in, zo ben je zeker dat je het toestel met zijn maximale invriescapaciteit kunt benutten.
Bewaar het deel dat je niet meteen kunt invriezen in de koelkast tot de diepvriezer opnieuw klaar is voor een volgende lading (na 24 uur dus).
Nee. Je vind de maximale invriescapaciteit terug in de gebruiksaanwijzing van het toestel. Het wordt uitgedrukt in [kg/24 uur]. Dat is de maximale hoeveelheid die je in 24 uur kunt invriezen.
Ja. Dat kan bijvoorbeeld met koelelementen voor koelboxen. Die vullen de lege ruimtes op en helpen de juiste temperatuur te bewaren bij een stroomonderbreking.
Verlaag de temperatuur van je diepvriezer voordat je voedsel invriest. Sommige diepvriezers hebben daarvoor een speciale toets. En laat restjes eerst afkoelen vooraleer je ze in de diepvriezer steekt.
Nee. Is het diepgevroren voedsel ontdooid, dan mag dat zeker geen tweede keer ingevroren worden. Restjes die je meebrengt van het restaurant, kun je wel nog een dagje bewaren in je koelkast, maar mogen niet meer ingevroren worden, omdat je nooit weet of het eten al ingevroren geweest is.
Dat mag zeker, maar laat ze eerst even afkoelen. Stop je ze onmiddellijk in de diepvriezer, dan zal die opwarmen en ander voedsel zou sneller kunnen bederven. De restjes snel afkoelen kun je doen door ze in ijskoud water te dompelen.
Leg bevroren vlees of vis altijd op een bord of in een bakje om te voorkomen dat het vocht in de koelkast of de magnetron lekt en zo andere voedingsmiddelen besmet. En dek het geheel af, zodat het vlees of de vis zelf ook niet kan worden besmet vanuit de omgeving.
Ja. Een nadeel van het ontdooien in de koelkast is dat het langzaam gaat. Je kunt het vlees of de vis daarom al de avond voordien in de koelkast leggen.
Ja. Kleinere stukken vlees kun je in de magnetron ontdooien. Bij grote stukken vlees ontdooi je het best bij lage vermogens (bv 90W). Bij hogere vermogens wordt de buitenkant al gegaard, terwijl de binnenkant nog bevroren is.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bovendien komt bij het ontdooien van vlees of vis vocht vrij. Hoe trager het ontdooiproces, hoe meer vocht het voedsel verliest. Vochtverlies betekent ook verlies aan voedingsstoffen, smaak en kwaliteit.
Let op: bij groenten zit het anders.
Ingevroren groenten worden best direct gekookt, zonder ze eerst te laten ontdooien.
Schik bakjes en andere levensmiddelen zo dat de lucht er rond kan circuleren, en laad de koelkast niet te vol. Anders wordt de temperatuur ongelijk verdeeld en kan er dus ijsvorming ontstaan.
Nee. Ga je met vakantie, eet dan best je koelkast leeg, en verhoog de temperatuur in je koelkast tot op het maximum. Als je je toestel volledig zou uitschakelen of de stekker zou uittrekken, loop je het risico op een defect wanneer je het toestel opnieuw opstart. Een koelkast tijdelijk uitschakelen is dus werkelijk geen manier om te besparen.
Nee. Daardoor wordt hun schaal doordringbaar voor bacteriën. Eieren uit de winkel moeten normaal gezien niet meer afgespoeld worden.
De deur en het bovenste schap zijn de warmste zones van je koelkast. Daar is het meestal zo’n 6 à 7°C. Op die plek bewaar je voornamelijk geopende melk- en zuivelproducten, eieren en andere producten die graag licht gekoeld worden, zoals boter, confituur en drank.
In deze lade is het iets warmer dan in de rest van de koelkast, gemiddeld zo’n 4 à 6°C. Dat is de ideale bewaartemperatuur voor veel groenten en fruit.
De koele zone is bij de meeste toestellen het middelste gedeelte van je koelkast. Daar zou de temperatuur normaal gezien 3 à 4°C moeten bedragen. Dat is de ideale plek voor kant-en-klare slaatjes en charcuterie, gekookt of gebraden vlees, bereide gerechten, huisbereide mayonaise en roomgebak.
De koudste zone van je koelkast bevindt zich meestal net boven de groentelade achterin. Als je je koelkast op 4°C hebt ingesteld, zal de temperatuur daar tussen 0 en 2°C bedragen. In de koudste zone plaats je de producten die het snelst bederven, zoals rauwe en gekookte vis, rauw vlees en gehakt.
In een statische koelkast is er geen luchtcirculatie die de temperatuur gelijk verdeelt. Voor die apparaten geldt nog altijd de klassieke indeling waarbij de beste bewaarplaats, de koudste plaats, zich onderaan de koelkast bevindt.
In een dynamische koelkast zorgt de luchtcirculatie ervoor dat de temperatuur over de hele koelkast gelijk verdeeld wordt. Het voedsel kun je dus overal even goed bewaren.
Een goed georganiseerde koelkast zorgt voor meer overzicht. Zo weet je alles makkelijker te vinden, en vul je niets aan wat nog in tweevoud in de koelkast verscholen ligt. Bovendien blijft voeding die op de juiste plek in de koelkast ligt, veel langer goed.
Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen. Vaak kunnen die de constante hoge stroom niet aan, waardoor ze kunnen verhitten en zelfs in brand vliegen.
De aangeraden rusttijd verschilt van toestel tot toestel en staat normaal gezien in de handleiding. Wordt dat niet vermeld of ben je de handleiding kwijt? Wacht dan voor alle zekerheid 24 uur voordat je het toestel weer aanzet.
De koelvloeistof achteraan je toestel wordt flink dooreengeschud bij een levering of een verhuis. Zodanig zelfs dat er een kleine hoeveelheid olie in het koelingscircuit terechtkomt. Geef de olie daarom ruimschoots de tijd om terug naar de motor te vloeien en zet pas daarna je toestel aan. Zo raakt het toestel zeker niet beschadigd.
Zorg er altijd voor dat je toestel waterpas staat op een vlakke ondergrond. Maar je kunt je koelkast of diepvriezer wel bijregelen met de voetsteunen onderaan het toestel. Stel de voetsteunen zo in dat je toestel licht achterover helt. Zo ben je er zeker van dat de deur goed sluit en vermijd je energieverspilling.
Veel koelkasten worden geleverd met een ‘spacer’. Die ‘spacers’ dienen als een soort stop bij het plaatsen van je koelkast. Je kunt je koelkast zo ver tegen de muur zetten tot de ‘spacers’ de muur raken. Op die manier heeft de koelkast nog genoeg ruimte aan de achterkant.
Dat kan, maar zorg er wel voor dat er voldoende ventilatie is. Zo kan de warmte die achter je koelkast of diepvriezer vrijkomt gemakkelijk weg. Plaats een vrijstaand toestel daarom nooit vlak tegen een muur, maar houd een ruimte van 8 à 10 cm over. Dat leidt tot betere koelresultaten en dus minder energiekosten.
Nee. Overmatig vocht kan elektrische schokken en stroompannes veroorzaken. Plaats je koelkast of diepvriezer dus ver genoeg van waterkranen en zeker niet in vochtige ruimtes. Twee toestellen vlak naast elkaar plaatsen is al evenmin een goed idee, want dat verhoogt de kans op condensvorming aanzienlijk.
Ja, toch wel. Te hoge temperaturen in de zomer of te lage temperaturen in de winter kunnen de goede werking van je toestel verhinderen en het apparaat zelfs beschadigen. Vermijd dus balkons, veranda’s en terrassen. Let er ook op dat het toestel niet in direct zonlicht staat en plaats het niet te dicht tegen warmtebronnen zoals kookvuren, ovens, radiatoren en verwarmingstoestellen.
Ja. Een koelkast of diepvriezer op de verkeerde plek kan je energierekening flink doen oplopen.
Je toestel met klimaatklasse N kun je voor een optimaal gebruik in ruimtes kwijt die warmer worden dan 16 graden. Een toestel met klimaatklasse SN kun je in ruimtes plaatsen die tot 10 graden koud kunnen worden. In ruimtes waar het kouder kan worden dan 10 graden plaats je best geen toestellen.
De letters SN of N die verwijzen naar de klimaatklasse vind je op de infofiche of productkaart van je toestel terug. Ook in de gebruiksaanwijzing en in de meegeleverde brochures staat de klimaatklasse vermeld.
De klimaatklasse geeft aan bij welke omgevingstemperaturen je koelkast of diepvriezer het best zal werken. Handig als je hem in de berging of garage wilt plaatsen. Toestellen met een klimaatklasse die begint met de letter N, zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor ruimtes waar het kouder kan worden dan 16 graden. Voor die ruimtes kiest je best een klimaatklasse die begint met de letters SN. Die is geschikt voor ruimtes waar het tot 10 graden koud kan worden. Nog kouder? Dan plaats je er best helemaal geen koelkast of diepvriezer.
Hoe hoger de energieklasse (bijvoorbeeld A+++), hoe meer energie en dus geld je bespaart. Tijdens de volledige levensduur van je toestel ligt de energiekost vele malen hoger dan de aankoopprijs.
Door je koelkast optimaal te gebruiken! Bewaar je voedsel slim in je koelkast en diepvriezer. En bespaar maandelijks een som geld. Meer informatie op www.voedselverlies.be.
Vlaanderen heeft het doel vooropgesteld om tegen 2020 het voedselverlies met minstens 15% te doen dalen. Meer informatie vind je op www.voedselverlies.be.
Elke Vlaming kiepert jaarlijks maar liefst 18 tot 26 kg voeding in de vuilnisbak. Al dat verspilde voedsel is niet alleen erg onethisch, het kost je ook een bom geld én het is belastend voor het milieu. Want al dat niet-geconsumeerde eten kreeg ook water, land en energie; en dat draagt bij tot de opwarming van de aarde.
Filet americain kan je niet bewaren: best alles opeten op de dag van de aankoop dus! Hetzelfde geldt voor vlees op de barbecue. Restjes bewaar je niet, en gooi je onmiddellijk weg.
Je kan het ontdooiproces van je diepvriezer versnellen door een kom heet water in je diepvriezer te leggen en de deur te sluiten.
Als je dat soort producten consumeert na de vermelde minimale houdbaarheidsdatum, loopt je gezondheid in principe geen gevaar. Op voorwaarde natuurlijk dat het product juist bewaard is en de verpakking niet beschadigd werd. Wat wel kan gebeuren, is dat die producten na de vermelde datum wat van hun smaak, geur en textuur verliezen.
Beter niet. Die voedingsmiddelen kunnen al kort na de uiterste consumptiedatum een onmiddellijk gevaar opleveren voor je gezondheid. Producten waarvan de uiterste consumptiedatum is verstreken, mogen dus niet meer verkocht noch geconsumeerd worden.
TGT ‘Te gebruiken tot’ verwijst naar de uiterste consumptiedatum, en vind je vooral terug op voedingsmiddelen die uit microbiologisch standpunt zeer bederfelijk zijn, zoals vers vlees, vis, bereide slaatjes, enz. Minder bederfelijke producten – zoals graanproducten, conserven, diepgevroren producten, thee, koffie, vruchtensappen met lange bewaring, gedroogde kruiden,… – hebben een datum van minimale houdbaarheid. Die datum wordt voorafgegaan door de woorden ‘ten minste houdbaar tot’ (THT) en een eventuele vermelding van de optimale bewaarmethode van het product.
In dat geval gebruik je best je gezond verstand en je zintuigen: ruikt het product nog goed, ziet het er nog normaal uit, smaakt het nog goed?
Dat kan. Vooral typische vruchtgroenten zoals komkommers, tomaten, aubergines, courgettes en paprika’s, maar ook wintergroenten zoals wortel, selder en ui zijn niet goed bestand tegen temperaturen onder de 4°C. Ze voelen zich beter thuis in een koele, donkere ruimte. Gesneden fruit en groente bewaar je dan wél weer best in de koelkast.
Van productie tot consumptie moet voeding goed en op de juiste temperatuur bewaard worden. Onze overheid legt voedingsproducenten, -vervoerders en -winkels bijzonder strenge regels op opdat die koudeketen nergens zou onderbroken worden. Maar: een van de cruciale schakels in de koudeketen… dat ben jij! Want van zodra het perfect gecontroleerde voedingsmiddel in je winkelkarretje ligt, valt alle controle weg. Zorg er dus voor dat gekoelde producten op een goede en veilige manier van de winkel tot in je koelkast of diepvriezer belanden
Behalve het model diepvriezer of koelkast dat je gebruikt, is het ook belangrijk om op een goede manier met de inhoud om te gaan. En dan hebben we het niet alleen over de ideale plaats voor elk voedingsmiddel in je koelkast, maar ook en vooral over hoe je met die voedingsmiddelen en koelkast omgaat. Of met andere woorden: de koudeketen.
Jawel! Aan de achterkant van zowel je koelkast als je diepvriezer bevindt zich het rooster waarlangs de warme lucht wordt afgevoerd. Stof hoopt hier graag op. Daardoor kan de warmte niet meer weggeleid worden, en verbruikt je toestel meer energie. Verwijder daarom één of twee keer per jaar al het stof aan de achterkant van je toestellen. Stof op moeilijk bereikbare plaatsen kun je voorzichtig weghalen met een stofzuiger.
Een ijslaagje van amper twee millimeter op het vrieselement kan het energieverbruik van de ijskast al met 10% de hoogte injagen. Regelmatig ontdooien voorkomt dus een hoge energierekening. Bovendien voorkom je zo dat schadelijke bacteriën en schimmels in het ijs groeien.
De diepvriezer reinig je best minstens om de zes maanden. Als je toestel niet beschikt over een no-frost-technologie die rijmvorming vermijdt, wordt zelfs aangeraden om dat om de drie maanden te doen. Zorg er alleszins voor dat er nooit ijslagen van meer dan 1 centimeter ontstaan.
Zeker. De binnenkant van de toestellen reinig je met een doekje, bevochtigd met een milde detergent of met water met witte azijn. Gebruik nooit zuiver bleekwater. De legplateaus en lades was je af in een sopje. Spoel ook na met helder water en droog alle oppervlakten, legplateaus en lades met een schone doek.
Je koelkast maak je het best één keer per maand schoon. Maak niet alleen de binnenkant van de koelkast schoon, vergeet ook niet om de dichting van de deur te reinigen. Anders zal de deur niet sluiten zoals het hoort.
Voor een alleenstaande die regelmatig verse voeding aankoopt, volstaat waarschijnlijk een tafelmodel koelkast of een inbouwmodel met nishoogte 88 tot 122 cm. De technologie speelt hier geen belangrijke rol, omdat de voedingsmiddelen (ongeacht het type) niet lang in de koelkast liggen. Een koelkast met geventileerde koeling kan voordelig zijn, omdat je dan geen rekening moet houden met wat je waar in de koelkast bewaart. Je kunt opteren voor een model met ingebouwd vriesvak om reeds ingevroren gerechten te bewaren of om kleine hoeveelheden verse producten in te vriezen. In dat laatste geval moet je dan wel een vriesvak met 4 sterren kiezen.
De gebruiker die slechts één keer per week (of nog minder vaak) inkopen doet, kijkt eerst naar zijn gezinssamenstelling: hoe meer personen, hoe groter de koelkast die je moet kopen. Hier speelt echter de koeltechnologie een belangrijkere rol, omdat de gekochte voeding langer wordt bewaard. Je koopt best een koelkast die uitgerust is met ‘0°-technologie’ of andere speciale bewaarvakken zoals een ‘chiller-vak’. Die garanderen een langere bewaring. Handig voor levensmiddelen die je niet kunt of wilt invriezen (om het lastige ontdooien te vermijden). Ook koelkasten met ‘no-frost-technologie’ zijn een optie.
Gebruik je vaak diepvriesproducten, koop dan een koelkast met groter vriesvak of een aparte diepvriezer. Let wel op de maximale invriescapaciteit van het vriesvak (uitgedrukt in kg/24 uur) en de aanwezigheid van snelvriesfuncties.
Koop je voornamelijk voorverpakte voedingswaren dan opteer je best voor een klassieke, al dan niet geventileerde koeltechnologie of voor ‘no-frost’-toestellen. Zeker bij de laatste technologie wel op voorwaarde dat je alles luchtdicht verpakt houdt.
Zowel de hoogte als de breedte van een toestel zijn belangrijk. Als logische stelregel geldt: hoe hoger en breder het toestel, hoe meer volume. Let wel: het nettovolume verschilt van het brutovolume, omwille van de dikte van de isolatie.
Wil je een nieuw toestel kopen, denk dan voor de aankoop even na over deze vier punten.
1. Je aankoopgedrag:
Ben je iemand die dagelijks of meerdere keren per week (verse) voedingswaren aankoopt of ben je eerder iemand die grotere hoeveelheden ineens aankoopt en over een langere periode bewaart?
2. Je type voedingswaren:
Koop je voornamelijk verse producten zoals groenten, fruit, vlees, charcuterie, vis en zeevruchten, kazen… of eerder voorverpakte producten (hetzij hermetisch verpakt hetzij onder beschermende atmosfeer)?
3. Je gewenste bewaartijd:
Denk na over de gewenste bewaartijd van de voedingswaren. Voor een bewaartijd van enkele dagen tot hoogstens enkele weken, is een koelkast aangewezen; voor een bewaartijd van enkele maanden tot een jaar heb je een diepvriezer nodig.
4. Je gezinssamenstelling:
Hoe meer gezinsleden aan tafel aanschuiven, hoe groter de koelkast/diepvriezer zal moeten zijn. Die grootte kan zelfs variabel zijn bij nieuw samengestelde gezinnen.
Er zijn 6 verschillende koelkasttechnologieën. Wij zetten ze even op een rijtje.
Inbouwmodellen hebben twee belangrijke montagesystemen. Bij een sleepsysteem heeft de houten meubeldeur eigen scharnieren, terwijl bij een deur-op-deursysteem de houten meubeldeur op de koelkast is gemonteerd. De meubeldeur heeft zelf geen scharnieren, maar gebruikt de scharnieren van de koelkastdeur.
Zeker! Qua plaatsingsmogelijkheden zijn er vrijstaande modellen, of inbouw- en onderbouwtoestellen, waarbij er geen verluchting nodig is langs achteren.
© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters