Take 5! Food-held Jennifers groentetaartjes met knolgroenten en piccalilly

Geschreven door

Voor haar Take 5! – een recept met vier seizoens- en één secret ingrediënt – koos food-held Jennifer voor vier knolgroenten. De aardse, winterse smaak van de taartjes geeft ze extra pit met een zoetzure piccalilly aka mixed pickles. Instant een beetje zomer op je bord!

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen

De 4 seizoensingrediënten

  • 1 kleine wortel
  • 1 kleine rode biet
  • ⅓ pastinaak
  • ⅛ knolselder
    (samen goed voor +/- 350 gr groenten)

Secret ingrediënt

  • Piccalilly

Voor de taartjes

  • 2 vellen klaargemaakt kruimeldeeg
  • 250 ml amandelmelk
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blaadje laurier
  • Snuifje peper en zout
  • 1 el boter
  • 3 el bloem
  • 50 gr geraspte kaas
  • 1 tl mosterd
  • ½ tl nootmuskaat
  • 1 ei
  • Scheutje melk

Hoe maak je het?

1. Maak de vulling: schil de groenten en snijd ze in schijfjes/rondjes van +/- 3 mm dik. Doe ze in een pot, overgiet met de melk en voeg de knoflook, een snuifje zout en peper toe. Breng de groenten aan de kook en laat 5 minuten zachtjes pruttelen tot ze gaar zijn.

2. Giet de groenten af, maar bewaar het kookvocht. Smelt de boter in dezelfde pot. Roer de bloem door de boter tot je een mooie roux bekomt. Draai het vuur lager en giet geleidelijk, onder constant roeren met een garde, het kookvocht van de groenten toe tot je een homogene saus zonder klonters bekomt. Roer op het laatst de geraspte kaas, mosterd en nootmuskaat erdoor. Kruid naar smaak met peper en zout en indien nodig extra mosterd en nootmuskaat. Haal de pot van het vuur, roer de groenten erdoor en laat de vulling afkoelen.

3. Maak de taartjes: verwarm de oven voor op 180°C. Gebruik iets meer dan een kwart vel kruimeldeeg per persoon om een ingevette quichevorm voor 1 persoon mee te bekleden. Herhaal dit vier keer. Kneed en rol het deeg indien opnieuw uit en snijd er deze keer cirkels van +/- 10 cm (afhankelijk van de grootte van je taartjes) uit voor de dekseltjes. Schep de afgekoelde vulling in de met deeg beklede vormpjes tot net onder de rand. Klop het ei los met een beetje melk. Bestrijk de randen met het eimengsel, leg de dekseltjes erop en duw de randen aan met een vork. Bestrijk de bovenkant van de taartjes ook met het eimengsel.

4. Bak de groentetaartjes gedurende 25 min tot het deeg gaar en de bovenkant mooi
goudbruin is. Serveer ze lauwwarm of koud met een zomerse piccalilly voor wat extra pit!

Bekijk hier hoe Jennifer piccalilly maakt.


Meer van Jennifer Schleber

© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters