Restjes-koken met dank aan de diepvries (en je oud brood)

Geschreven door

Als je in één huishoudelijk apparaat investeert, laat het dan in een goede diepvriezer zijn. Perfect om seizoensgroenten, soepen en stoofpotjes te bewaren, maar ook ideaal voor het verzamelen van restjes en overschotjes! Misschien kun je het wel gebruiken in een recept met je oud brood of dat restje yoghurt?

Bouillon van restjes
Verzamel restjes van groenten – denk aan schillen van wortel en courgette, uisnippers, tomatenvelletjes en andere overschotjes van al dan niet reeds gekookte groenten – in een grote plastic zak in je diepvriezer. Ook een kippenkarkas of de graten van vis kun je perfect invriezen. Van zodra je voldoende hebt, kun je daar dan een lekkere bouillon van trekken. Even goed zeven en dan invriezen of verwerken in soepen, sauzen en andere gerechten. Zo maak je snel een lekkere kippen-, vis- of groentebouillon.

Smoothies
Overschotjes van fruit zoals een kwartje appel, druiven, aardbeien, een halve banaan… gooi ze niet weg, maar vries ze in en gebruik ze om een smoothie te maken. Doe het fruit in de blender met wat sap of melk en blenden maar.

Wijn
Giet je soms ook restjes wijn weg? Niet meer doen! Vries de wijn in kleine potjes of plastic zakjes in om stoofpotjes of sauzen mee op smaak te brengen. Ook heel handig om een sabayon te maken: gewoon 15 minuutjes op voorhand je zakje witte wijn uit de vriezer halen en klaar.

Eieren
Soms heb je voor een recept enkel een eierdooier nodig. Vries het eiwit dan in om later te gebruiken. Je kunt hier dan perfect een ‘egg white only’-omelet mee maken, of een pavlova.

Kruiden
Vries restjes kruiden in in ijsblokvormjes met een beetje olijfolie. Lekker om een salade of stoofpot op smaak te brengen.

Koekjes
Zelfgebakken koekjes – zoals havermoutkoekjes en zandkoekjes – kun je perfect bewaren in de diepvriezer. Ze blijven lekker smaken en worden niet taai. Ook restjes zanddeeg kun je bewaren in de diepvriezer en later afbakken.

Brood
Oud brood kun je toasten, maar gebruik het ook eens om broodpudding of verloren brood te maken. Food-held Jennifer heeft een ge-wel-dig recept voor broodkruimpudding met krieken. De Italianen maken er
panzanella mee, een heel lekkere salade met oud brood, verse tomaten, ajuin, basilicum en olijfolie extra vergine (check het recept van onze Food-held Louie!). Je kunt oud brood ook roosteren en er croutons of broodkruim van maken om een pastasalade mee af te werken.

Yoghurt
Met restjes yoghurt kun je snel lekkere naanbroodjes maken, zoals Food-held Alexia dat doet, maar je kunt yoghurt ook verwerken in een smoothie of in een pikante curry of soep.


© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters