De winnaars van de Food Waste Awards 2017

Geschreven door

Reeds 5 jaar spoor ik via emptythefridge.be mensen aan om het meeste te halen uit hun koelkast. Een bewuste keuze, omdat ik geloof dat we zelf door onze kleine bijdrage toch een grote impact teweeg kunnen brengen. De eerste editie van de Vlaamse Food Waste Awards bewijst dat het onderwerp ook onze economie en bedrijven niet onberoerd laten.

yoghurt-potje-minder-verspillen-verkwisten-illustratie

Mensen bewust maken van het topic voedselverspilling en wat we eraan kunnen doen is hot, en steeds meer privé-, bedrijfs- en overheidsinitiatieven rijzen als paddenstoelen uit de grond. Het waren net al die verschillende initiatieven die het Food Surplus Entrepreneurs Network tijdens The Food Waste Awards op 9 februari 2017 positief in de kijker wilde zetten.

Rekub uit Antwerpen won in de categorie ‘Voedselverlies ondernemers’ met hun  popup-restaurant dat uitsluitend met voedseloverschotten kookte, en de daaruit ontstane mobiele app waarop handelaars producten aanbieden aan de eindconsument.

Bij de ‘bedrijven in de voedingssector’ was het de coöperatieve telersvereniging Reo veiling die in de prijzen viel, doordat ze haar voedseloverschotten afzet naar sociale organisaties, voor diervoeder en natuurlijke bemesting op akkers.

banaan-recycle-illustratie

De Stad Gent gooide als ‘lokale overheid’ met het Gentse restorestje dan weer hoge ogen met haar remake van de doggybag. Vanaf nu gaan overschotjes van je restaurantbezoek mee naar huis in FSC-gecertificeerd karton dat daarna integraal de gft-bak in kan. Anti-voedselverspilling 360°!

De sociale kruideniers van Rabot op je bord waren de meest sociaal geëngageerde. Ze vervaardigen producten van kwalitatieve overschotten en groenten van de stadsakker om voor mensen in armoede de toegang tot gezonde voeding te verhogen.

Stuk voor stuk projecten die ik alleen maar kan toejuichen en waarvan ik hoop dat ze nog zullen groeien!

Is je interesse door al deze projecten gewekt en wil je zelf bewuster omgaan met wat je in jouw huishouden nodeloos verspilt? Ga dan snel aan de slag met massa’s tips, recepten en video’s op Koelkast in Orde en waste no more, of duik in ons gloednieuwe magazine.

I feel a food waste revolution coming on!


Meer van Jennifer Schleber

© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters