Steffi’s secret ingredient | Gefermenteerde groenten
Gefermenteerde groenten zijn helemaal back! Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen (denk aan bacteriën, schimmels of gisten) gebruikt worden om een voedingsmiddel langer te bewaren en van smaak, geur, uiterlijk en verteerbaarheid te veranderen. Soms vindt fermentatie spontaan plaats (bij Franse kazen bijvoorbeeld), maar bij sommige producten moeten de micro-organismen eraan toegevoegd worden (bij yoghurt bijvoorbeeld).
“Fermenteren is een oude bewaartechniek die ideaal is om overschotjes uit je koelkast een nieuw leven te geven. Gefermenteerde groenten zijn bijzonder smaakvol. Maar behalve dat bevatten ze ook nog eens talloze bijzondere eigenschappen die je gezondheid ten goede kunnen komen. De meest bekende daarvan is hun rol als probiotica. Verschillende bacteriestammen uit deze gefermenteerde groenten kunnen bijdragen aan een goede darmflora en die is cruciaal voor een goede gezondheid. Gezond, smaakvol, snel en makkelijk: nog meer redenen nodig om het ook eens te proberen? Je kunt eindeloos variëren in het fermenteren. Hierbij een basisreceptje.”
Wat heb je nodig?
- Spitskool
- Wortelen
- Radijsjes
- Appel
- Steranijs
- Snuifje kurkuma
- 1 liter water
- 2 el zout
- Weckpot(ten) of confituurpotje(s)
Hoe maak je het?
1. Voeg het zout toe aan het water en breng aan de kook. Laat daarna afkoelen tot het water lauw is.
2. Snijd ondertussen je groentjes en fruit in fijne schijfjes of lucifers. Doe ze in de weckpot(ten) of de confituurpot(jes). Voeg een snuifje kurkuma en steranijs toe. Giet het gezouten (lauwe) water erover. Blijf voldoende van de rand.
3. Zet nu een gewichtje op de groenten zodat ze volledig onder water blijven. Je kunt bijvoorbeeld een glas in je pot plaatsen.
4. Zet de pot met het glas erin op een schaaltje, leg er een handdoek over en bewaar op een donkere plaats, op kamertemperatuur. Laat het zo’n 2 tot 4 dagen staan.
5. Doe daarna het glas uit de pot. Doe de pot dicht en bewaar in de koelkast.
Meer van Steffi Vertriest ›