Steffi’s beter-bewaartechniek | Invriezen

Geschreven door

Invriezen is de meest bekende bewaartechniek. Maar hoe doe je dat nu het best? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Enkele tips die jouw diepvriesgebruik nog efficiënter kunnen maken!

Reeds klaargemaakte gerechten 
Als je gekookt hebt, kun je de overschotjes makkelijk invriezen om op een later tijdstip in een mum van tijd een maaltijd klaar te hebben. Overschotjes bewaren bespaart je geld en doet de afvalberg dalen. Belangrijk bij warme maaltijden is om het gerecht voldoende te laten afkoelen. Vries nooit warme of lauwe voeding in.

Groenten invriezen
Zo vers mogelijk je groenten invriezen is het best. Vers invriezen bewaart vaak meer voedingstoffen dan wanneer je je groenten lang in de koelkast laat liggen. Belangrijk bij het invriezen van groenten is om ze te blancheren vooraleer ze in te vriezen.

Blancheren
Blancheren doe je om zo veel mogelijk voedingstoffen te bewaren. Bovendien blijven ze dan mooi van kleur. Dompel de groenten een tweetal minuten onder in kokend water. Spoel ze daarna kort met koud water – daardoor stopt het kookproces – en laat ze afkoelen. Vries ze dan onmiddellijk in.

De juiste bewaardoos
Het is belangrijk te zorgen voor een verpakking die zo weinig mogelijk lucht aan het voedsel laat. Vermijd dat er een ijslaagje ontstaat, want dat doet de kwaliteit dalen. Opteer voor een vriesvaste bewaardoos waarbij je het deksel zeker goed vastmaakt of gebruik vrieszakjes. Kies voor kleinere porties, zodat het voedsel sneller diepgevroren is.

Organisatie
Label je bewaardozen of vrieszakjes met een klevertje met daarop de naam van het voedingsmiddel en de datum waarop het ingevroren werd. Hoezeer je ook denkt dat je het later nog wel weet, na enkele weken ben je toch aan het twijfelen of dat doosje nu een restje bolognesesaus of chili con carne was. Eten jullie meestal met het hele gezin een keertje rodekool, maak dan pakjes voor 1 gezinsmaaltijd. Eet jij dat meestal alleen terwijl de kinderen kiezen voor spinazie, dan maak je porties voor één persoon. Vries je bereide rodekool niet in één grote portie in, want dan zit je weer met overschotjes en die kun je niet opnieuw invriezen!

Beperkingen
Invriezen is een superhandige bewaartechniek, maar je kunt niet alles invriezen. Ook kun je in de diepvries niet voor eeuwig dingen bewaren. Gemiddeld kun je diepgevroren voedingsmiddelen 3 tot 10 maanden bewaren bij min 18°C. Daarna is het niet zo dat je er direct ziek van wordt, maar de textuur en smaak kan erop achteruitgaan.


Meer van Steffi Vertriest

© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters