Alexia’s beter-bewaartechniek | Kruidenolie

Geschreven door

In verschillende delicatessenzaken kun je kruidenolie kopen, maar wist je dat je dit ook heel gemakkelijk zelf kunt klaarmaken? Het is dé ideale manier om een teveel aan verse kruiden te verwerken. Zo’n zelfgemaakte olie smaakt heel lekker, maar je kunt de flesjes helaas maar een aantal maanden bewaren.

Een aantal tips voor je eraan begint

Steriliseer je bokalen of flessen grondig en zorg dat ze helemaal droog zijn.

  • Was én dep de kruiden droog met keukenpapier.
  • Zorg dat je voldoende deksels, kurken of ander materiaal hebt om de bokalen en flessen luchtdicht af te sluiten.
  • Hoe neutraler de olie, hoe meer je de smaak van de kruiden zult proeven. Een neutralere olie zoals arachideolie is in die zin interessanter dan een sterke olijfolie die de smaak overheerst.
  • Bewaar je olie op een koele en donkere plaats of vries de olie eventueel in

Je kunt op drie manieren te werk gaan om kruidenolie te maken.

Gekneusde kruiden met verwarmde olie. 

Dit is de snelste manier om kruidenolie te maken. Kneus de kruiden en doe ze in de gesteriliseerde bokalen of flessen. Verwarm de olie op een zacht vuurtje tot ongeveer 40°C (gebruik een kookthermometer) en giet over de kruiden. Dit werkt goed met kruiden of chilipepers.

Olie uit de oven.

Warm de oven voor op 150°C en vul een kleine ovenschaal met de kruiden, chilipepers, look of de ui die je wilt gebruiken. Overgiet het geheel met de olie en zet dit 30 minuten in de oven. Laat de olie afkoelen en zeef. Giet de olie in de gesteriliseerde flessen of bokalen. Als je look of ui gebruikt, kun je dit eventueel nog gebruiken in een pasta of om een salade op smaak te brengen.

Lekkere combinaties van geroosterde olie.

  • Look en chilipepers.
  • Rozemarijn, citroen en roze peper.
  • Rode ui, look en tijm.

Tip: als ik mijn oven gebruik voor het roosteren van groenten, kip of vis dan zet ik
meestal nog een aparte ovenschotel met look en olie in de oven. Zo krijg je lekkere
kruidenolie en de look kun je pureren en mengen in een aardappelpuree of in een
vinaigrette. Yummie!

Olie met geblancheerde tuinkruiden

Deze olie is heel lekker en smaakvol en ideaal om tuinkruiden in te verwerken. Breng water aan de kook met wat zout en blancheer de kruiden die je wilt gebruiken gedurende 2 à 3 minuten. Laat de kruiden goed uitlekken en dep ze droog. Mix de kruiden met olie in de blender tot een gladde massa. Filter de olie door een neteldoek of koffiefilter; dat kan wel even duren, maar geduld is een mooie deugd. Deze olie kun je niet zo lang bewaren, maar als je de gefilterde olie invriest in ijsblokvormpjes, kun je er op een later tijdstip perfect pastasauzen of vinaigrettes mee op smaak brengen.

Lekkere combinaties van olie met geblancheerde kruiden.

  • Oregano en basilicum.
  • Munt met bieslook en peterselie.

Meer van Alexia Stevens

© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters