Geroosterde zoete aardappel met Chimichurri saus
Chimichurri is een soort straffe Argentijnse pesto, die perfect past bij de kruidige smaak van zoete aardappels. Geen aluminiumfolie hier trouwens: deze aardappels mogen zo op de BBQ-rooster. Al kan dit recept ook met geroosterd vlees of andere geroosterde groenten zoals paprika gemaakt worden.
Bekijk het videorecept
Wat heb je nodig?
Voor 4 personen:
Zoete aardappelen:
- 4 zoete aardappelen
- peper en zeezout
- 3 teentjes look, gepeld en fijngehakt
- 4 el olijfolie
- keukenpapier
Chimichurri saus:
- 1 korianderplantje
- 0,5 bussel peterselie
- 2 el verse oreganoblaadjes (of tijm of rozemarijn – afhankelijk van wat er in huis is)
- 0,5 tl chilipeper
- 1 sjalot, gepeld en gehalveerd
- 2 teentjes look, gepeld
- 4 el olijfolie
- 2 el witte wijnazijn
- zwarte peper en zeezout
Hoe maak je het?
- Maak de Chimichurri: doe alle ingrediënten in een foodprocessor en meng tot je een smeuïge saus bekomt, waarin je wel nog stukjes van de kruiden ziet. Werk af met zeezout en peper.
- Breng water met een snuifje zout aan de kook.
- Halveer de vier zoete aardappelen in de lengte en kook zo’n 20 minuten, tot ze beetgaar zijn. Giet de aardappelen af en dep ze goed droog met keukenpapier.
- Maak een mengsel van de look en de olijfolie.
- Bestrijk de aardappelen met het lookoliemengsel en kruid met peper en zeezout.
- Rooster de aardappelen aan beide kanten ongeveer 1 minuut op de barbecue tot ze krokant zijn. Zorg ervoor dat het rooster heel warm is zodat je mooi de geroosterde lijntjes in de aardappel ziet.
- Besprenkel de geroosterde zoete aardappelen met de chimichurri en serveer.
Tip: Deze chimichurri is ook heerlijk bij gewone aardappelen, bij geroosterd vlees zoals steak of kip, of geroosterde groenten zoals paprika en champignon.
Meer van Jozefien Ryckx ›