Stop de datumverwarring, stop foodwaste!
De strijd tegen voedselverspilling begint bij het juist kunnen interpreteren van de informatie op de verpakking. Dertig procent van de Belgen kent het verschil niet tussen de TGT- en de THT-datum op een verpakking en gooit nodeloos perfect eetbare producten weg. Uit onderzoek van de OVAM blijkt dat bij 21 procent van de ongeopende verpakkingen in het restafval de THT/TGT-datum nog niet overschreden werd. Ken je datumlabels en vermijd foodwaste!
Voedsel uit het versvak
In de supermarkt vind je heel wat producten gekoeld terug: zuivel, vis, salades, gebak, broodbeleg enzovoort. Op al dit lekkers vind je de TGT-datum terug. Deze Te Gebruiken Tot-datum wordt geplaatst op producten die snel bederven. Deze datum geeft de uiterste datum aan waarop je het product veilig kan gebruiken. Bij de TGT-datum staat ook een bewaarinstructie, die je vertelt hoe je het product in topvorm houdt. Bewaar ze op de juiste temperatuur en in de juiste zone in de koelkast. Weet je niet precies in welke zone, dan helpt dit filmpje je op weg.
Verse groenten en fruit
Op producten uit het versvak in de supermarkt vind je meestal de verpakkingsdatum terug. Belangrijk is dat je deze producten op de juiste manier bewaart. Weet je niet hoelang je deze producten kan bewaren, dan hebben wij voor jou deze handige infographic als geheugensteuntje. Groenten en fruit dat er fris uitziet kan je zo opeten. Is het knapperige er wat af, bedenk dan snel een gerechtje om deze producten in te verwerken voor ze bederven. Je vindt tonnen inspiratie bij de foodhelden op deze site.
Blik
Op voedsel in blik vind je de THT-datum terug. Tenminste Houdbaar Tot verwijst naar de minimale houdbaarheidsdatum. Dat wil niet zeggen dat het product daarna oneetbaar is geworden. Als het blik nog heel is en niet gedeukt of bol staat, kan je het vaak jaren later nog probleemloos consumeren. Twijfel je, open dan het blik en ruik en proef een klein beetje. Zodra het blik geopend is, geldt deze datum niet meer. De inhoud van het blik kan je nog drie dagen bewaren in de koelkast, in een afgesloten plastic container.
Gedroogde voedingswaren
Ook op rijst, meel, koffie en gedroogde peulvruchten bijvoorbeeld vind je een THT-datum terug. Maar deze producten zijn bijna eindeloos houdbaar. De kwaliteit of het aroma kan er op termijn wat op achteruitgaan, maar er zijn geen gezondheidsrisico’s aan verbonden als deze datum overschreden wordt. In Europese kringen gaan tegenwoordig stemmen op om deze datum gewoon af te schaffen, maar wel de productiedatum te vermelden.
Producten zonder datum
Je vindt ook een heleboel producten zonder datum op het label, zoals alcoholische dranken,
keukenzout, snoep en azijn. Bij deze producten hou je zelf de kwaliteit in de gaten. Ziet het er nog
goed uit en ruikt het goed, dan kan je het nog prima opeten.