Bye bye winkelstress: hoe je je aankopen voor een hele week plant

Geschreven door

Planning is heilig voor Alexia om overschotten te vermijden en de kosten van de boodschappen te drukken. “Voor de kinderen er waren, ging ik elke dag naar de supermarkt. Nu heb ik daar geen tijd meer voor, en moet ik veel meer plannen. Bovendien merk ik dat ik toen veel meer overschotten had. Ik kocht toen met mijn ogen, nu koop ik alleen wat ik nodig heb.”

winkelstress

“Met een gezin waarin gluten-, lactose- en suikervrij eten geen keuze maar een noodzaak is, moet ik wel goed plannen”, aldus Alexia. Rest de vraag: hoe doe je dat precies, plannen voor een hele week? Dit zijn haar vuistregels voor efficiënt boodschappen doen!

Regel 1: Ga één keer per week boodschappen doen

“Door hun voedselintoleranties kan ik niet om het even wat in de brooddoos van de kinderen gooien. De ene keer zitten er geraspte wortels in de lunchbox, de andere keer notenballetjes… En komen de kinderen thuis met een halve lunchbox, dan vraag ik altijd hoe dat komt: vonden ze het niet lekker, hadden ze geen honger of was het gewoon teveel? Dan kan ik de volgende keer minder meegeven. Om gluten-, lactose- of suikervrij te koken werk ik vaak met verse producten en die bewaren gewoon minder lang. Goed plannen is dus essentieel binnen ons gezin. Elke zaterdag maak ik een familiy planning en één dag per week laat ik open voor restjesdag. Het is trouwens efficiënter om één keer per week alle boodschappen te doen.”

Regel 2: Maak een boodschappenlijstje… en wijk er geen duimbreed van af!

“Vermijd impulsieve aankopen en koop enkel de hoeveelheden die je echt nodig hebt. Dat boodschappenlijstje volgen is niet alleen goed voor mijn portemonnee, de rest van de week hoef ik niet meer na te denken. Geloof me, ik wil ook altijd nieuwe producten uitproberen, maar ik doe het alleen als ik zeker weet dat ik ze kan verwerken. Ik laat mij dus niet snel verleiden in de supermarkt en ik denk ook goed na voor ik iets in mijn kar leg.”

Regel 3: Hou je aan de juiste hoeveelheid

“Grotere verpakkingen zijn qua prijs/kwaliteit misschien wel interessant, maar zo creëer je vanzelf overschotten. Daarom koop ik niet meer dan ik nodig heb.”

Regel 4: Denk logisch na: rest avondeten = basis lunch

“Je boodschappen plannen is logisch nadenken. Dat betekent overschotten voorzien of zelfs bewust inplannen om de dag nadien te verwerken in een gezonde lunch. Maar dat betekent ook de juiste basisproducten in huis hebben, zodat je alle kanten uit kan met restjes.”

“Maak ik op maandagavond wortelstoemp klaar, dan geef ik op dinsdag vaak geraspte wortelen mee in de lunchbox van de kinderen. Het restje wortelen is meteen verwerkt.”

“Koop ik een bloemkool, dan maak ik met de overschot lekkere pannenkoekjes of geef ik de roosjes mee als rauwkost.”

“Maak ik ’s avonds biefstuk friet? Dan koop ik vaak een extra stukje vlees en verwerk ik dat de dag nadien in een heerlijke Thaïse beef salad.”


Meer van Alexia Stevens

© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters