5 x Typisch Alexia | Buddha bowls

Geschreven door

Buddha bowls (of Sunshine bowls) zijn de laatste tijd bijzonder populair in foodieland. Geen ‘salad in a jar’ meer, maar een kom boordevol granen en groenten eventueel aangevuld met vis of vlees, dat is wat je nu moet proberen. Food-held Alexia stelt een bowl voor elk seizoen én haar all-time favourite samen!

“De kom staat voor de buik van Boeddha, vol en hartverwarmend. De basis van een Buddha bowl is altijd dezelfde: granen zoals quinoa of rijst, geroosterde of rauwe groenten en proteïnen die meestal uit peulvruchten zoals kikkererwten of linzen komen. Verder worden er nog toppings en een dressing naar keuze aan toegevoegd: zaden, kruiden, soms hummus of een tapenade. Meestal zijn Buddha bowls vegetarisch of zelfs vegan, maar je kunt naar smaak een beetje vis of mager wit vlees (zoals kip) toevoegen of een vleesvervanger zoals tofoe of tempé. Een Buddha bowl is ideaal om je restjes in te verwerken en je kunt er eindeloos mee variëren. Kook in het weekend misschien wat extra quinoa of rijst en rooster wat groenten: zo heb je al een mooie basis voor je Buddha bowl die je dan naar keuze kunt afwerken.”

 

ZOMER | Courgette & aubergine in de hoofdrol

Wat heb je nodig?

  • 100 gr gekookte zwarte linzen (of linzen uit blik die je goed afspoelt)
  • ½ gegrilde courgette
  • ½ gegrilde aubergine
  • 1 handvol verse spinazieblaadjes, versnipperd
  • ½ gebakken maïs (korrels lossnijden van de kolf en even bakken in olijfolie)
  • 5 kerstomaten, in blokjes gesneden
  • 5 blaadjes versnipperde basilicum
  • 1 el geroosterde pijnboompitten

Voor de dressing

  • 1 el olijfolie extra vergine
  • 1 mespuntje lookpoeder
  • 2 tl balsamicoazijn
  • Zwarte peper
  • Fleur de sel
  • Citroen (1 kwartje) voor een extra frisse toets

Optioneel

  • ½ bol mozzarella in blokjes

Hoe maak je het?
1. Maak een dressing van de olijfolie, balsamicoazijn en het lookpoeder. Kruid met peper en zout.
2. Stel je kom samen: begin met de linzen en voeg daarna de courgette en aubergine, versnipperde spinazieblaadjes, maïs, tomaten en eventueel de mozzarella toe.
3. Werk af met het basilicum, de dressing en de pijnboompitten.

 

HERFST | Mooie mix van bloemkool & paddenstoelen

Wat heb je nodig?

  • 100 gr gekookte bruine rijst
  • 100 gr geroosterde bloemkool
  • 100 gr gebakken kikkererwten
  • 50 gr gebakken bospaddenstoelen
  • bladpeterselie
  • 1 el geroosterde zonnebloempitten

Voor de dressing

  • 1 tl tahin (sesampasta)
  • 4 tl citroensap
  • 1 tl graantjesmosterd (of meer naar smaak)
  • Peper
  • Fleur de sel

Optioneel

  • Restje geroosterde kip

Hoe maak je het?
1. Rooster de bloemkool 35 minuten op 180°C in de oven. Bak de kikkererwten ondertussen in een beetje olie in een pan en kruid eventueel af met wat komijnpoeder.
2. Stel je bowl samen: begin met de rijst, voeg dan de kikkererwten en de bloemkool toe en werk af met de bladpeterselie en geroosterde zonnebloempitten.
3. Maak een dressing met de tahin, het citroensap en de mosterd. Voeg naar smaak meer mosterd of tahin toe. Werk af met peper en fleur de sel.

 

WINTER | kool & knolselder

Wat heb je nodig?

  • 100 gr gekookte tarwe (Ebly) – idealiter in bouillon gekookt
  • 2 handenvol boerenkool
  • 100 gr knolselder, in blokjes gesneden
  • ½ appel in julienne gesneden
  • ½ wortel in julienne gesneden
  • 1 el geroosterde hazelnoten
  • Versnipperde bieslook
  • Extra vergine olijfolie

Voor de dressing

  • 1 tl mayonaise
  • 1 el water
  • ½ tl kerriepoeder

Optioneel

  • Gebakken spekreepjes

Hoe maak je het?
1. Rooster de knolselderblokjes in de oven op 180°C gedurende 20 minuten of tot ze zacht zijn.
2. Knip de boerenkool langs de nerf en versnipper in kleine stukjes. Doe dit in een kom en voeg 2 tl olijfolie toe. Masseer de olie in de boerenkool (het klinkt raar, maar geloof me: het is de moeite waard). Hou de helft van de kool apart en rooster de andere helft in de oven tot je een soort van chips hebt. Laat afkoelen. Voeg enkele druppels citroensap toe aan de rauwe boerenkool en kruid met peper en zout. Meng de spekreepjes onder de boerenkool als je die zou gebruiken.
3. Stel je bowl samen: begin met de gekookte tarwe en werk dan af met de knolselder, rauwe boerenkool en boerenkoolchips, de appel- en wortelreepjes en de hazelnoten. Versnipper er wat bieslook over.
4. Maak een dressing met de mayonaise, het water en het kerriepoeder en sprenkel die over je bowl.

 

LENTE | De eerste peultjes!

Wat heb je nodig?

  • 100 gr gekookte quinoa
  • 1 bosje waterkers
  • 5 radijsjes, in schijfjes
  • 10 peultjes, gaar gekookt
  • 1 asperge, met de dunschiller in slierten gesneden
  • 1 tl sesamzaadjes

Voor de dressing

  • ½ wortel, geraspt
  • 1 tl witte miso
  • 1 tl mirin
  • ½ tl geraspte verse gember
  • ½ sjalotje, versnipperd
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl arachideolie
  • 1 tl rijstazijn
  • 1 tl water

Optioneel

  • Tonijn uit blik

Hoe maak je het?
1. Mix alle ingrediënten voor de dressing in de blender tot een gladde massa.
2. Stel je bowl samen: begin met de quinoa, daarna de waterkers, schijfjes radijs, de peultjes en de aspergeslierten. Als je tonijn erbij serveert, leg die dan apart in je bowl.
3. Werk af met de dressing en met sesamzaadjes.

 

JAARROND FAVORIET | Zoete aardappel!

Wat heb je nodig?

  • 100 gr gekookte rode quinoa (kook in misobouillon voor extra smaak)
  • 100 gr blokjes geroosterde zoete aardappel
  • 100 gr courgetti
  • 50 gr sojascheuten
  • 50 gr edamame (boontjes) gekookt en gedopt (of uit blik)
  • 100 gr gebakken tofublokjes
  • Verse koriander

Voor de dressing

  • 1 tl tahini
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl pikante olie van rode pepers
  • Eventueel wat water om aan te lengen

Hoe maak je het?
1. Maak de dressing en klop de tahini goed los.
2. Stel je bowl samen: quinoa, de zoete aardappel, de courgetti, de sojascheuten en de boontjes. Werk af met de gebakken blokjes tofu, de dressing en wat verse koriander.


Meer van Alexia Stevens

© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters