Baba Ganoush met Feta à la Jozefien

Geschreven door

Baba Ganoush is een gezonde aperodip op basis van groenten, en het is echt niet moeilijk om klaar te maken.  Je hebt enkel wat geduld nodig om de aubergines mooi te laten garen in de oven of op de barbecue! En geloof me: dit recept is een gegarandeerd succesnummer bij alle mogelijke gasten die je over de vloer krijgt.

Baba-ganoush-aubergine-BBQ-

Vooral in de Libanese keuken kom je Baba Ganoush wel eens tegen: altijd een plezier om vers gebakken platbrood in te dippen. Maar ik serveer deze dip meestal met verse groentjes zoals worteltjes of bloemkool. De kruidige, rokerige smaak van de baba ganoush past perfect bij het frisse en krokante kantje van deze groentjes.

Er zijn eindeloos veel variaties op het recept van baba ganoush. Omdat ik dol ben op feta, heb ik die er bijgevoegd. Je kan deze aperodip trouwens een aantal dagen zorgeloos in de koelkast bewaren. Ideaal dus om vooraf te maken en dan te serveren als er onverwacht volk over de vloer komt!

Wat heb je nodig?

 • 2 aubergines
 • 4 teentjes look
 • olijfolie
 • 150g fetakaas
 • zeste van ½ (biologische) citroen
 • zout en cayennepeper
 • extra kruiden naar keuze: komijn, (gerookt) paprikapoeder,…

 

Baba-ganoush-aubergine-BBQ

Hoe maak je het?

Op de barbecue:

 1. Bereid de barbecue voor zoals gewoonlijk.
 2. Wrijf de aubergines rijkelijk in met olijfolie.
 3. Eens je hete kolen hebt, leg je de aubergines op de barbecue.
 4. Draai de aubergines regelmatig om. Na 20 à 25 minuten zijn de aubergines gaar, en is de schil misschien ook lichtjes verbrand.
 5. Neem de aubergines van de barbecue en laat ze even afkoelen.

In de oven:

 1. Verwarm de oven voor op 180°. Halveer de aubergines en maak met een mesje diagonale inkervingen zodat je ruitjes verkrijgt
 2. Halveer de teentjes look, en duw ze in de inkervingen in het vruchtvlees van de aubergine. Doordat de look mee de oven ingaat, wordt ze gepoft en krijgt de look een iets minder scherpe, zoetere smaak.
 3. Overgiet met wat olijfolie, kruid met cayennepeper, zout en eventuele andere kruiden naar keuze.
 4. Plaats de aubergines in de oven gedurende ongeveer 30 à 40min (afhankelijk van de sterkte van je oven) totdat het vruchtvlees van de aubergines zacht is. Dat kan je testen door er met een vork in te prikken. Je zal zien dat het vel van de aubergine wat gaat rimpelen en verschrompelen, maar dat is normaal.
 5. Haal de aubergines uit de oven en laat ze even afkoelen.

Na de oven of barbeque:

 1. Verwijder met een lepel het vruchtvlees van de aubergine, en doe het samen met de fetakaas in een hakmolentje of foodprocessor.
 2. Als je de aubergines gebarbecued hebt, voeg dan 4 teentjes look bij het vruchtvlees en kruid extra met cayennepeper, zout en eventuele andere kruiden.
 3. Mix alles tot je een glad maar stevig mengsel bekomt. Wil je het graag wat smeuïger? Voeg dan nog wat olijfolie toe.
 4. Werk af met de zeste van citroen, en serveer met verse worteltjes of allerlei ander lekkers om in je baba ganoush te dippen.

Meer van Jozefien Ryckx

© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters