Zo smokkel je groenten en fruit in je tussendoortjes
Alexia kookt de ene keer zonder gluten, de andere keer zonder melkproducten of suiker. En soms speelt ze verstoppertje met groenten en fruit in haar tussendoortjes.
“Klassieke koekjes en wafels vervang ik in mijn keuken door glutenvrije, lactosevrije en suikervrije varianten. Vaak zitten daar fruit of groenten in verstopt. Geweldig, want de kinderen hebben extra vitamines binnen zonder dat ze het weten en het is nog lekker ook.”
Dit zijn mijn favoriete verstoprecepten:
- Quinoakoekjes of -burgers met wortel of pompoen
De wortel of pompoen geeft een zoete smaak en zorgt voor hele zachte, sappige burgers.
- Bananenijsjes
Deze nicecream is de favoriet van de vriendjes en vriendinnetjes van de kinderen. Ik maak ze in de foodprocessor op basis van diepgevroren schijfjes banaan en een eetlepel açai-poeder.
- Pepernoten
Deze Sinterklaas-klassieker maak ik op basis van dadels of appels en speculaaskruiden.
- Notenballetjes
Een heerlijk gezond snoepalternatief op basis van noten en dadels. De kindjes doen niets liever dan ze mee helpen rollen.
- Granola met pompoen
Ik maak een gewone granola van zaden, noten en pitten en voeg kleine blokjes pompoen toe. Die bak ik samen in de oven tot krokante koekjes. Ze hebben een zoete, maar geen typische pompoensmaak. De kinderen zijn er dol op en dat is prima, want deze granola blijft maar een week goed.
Tip van Alexia: “Ik probeer nu ook overschotten te pekelen – bijvoorbeeld voor kimchi-gerechten – maar dat krijg ik thuis moeilijk verkocht…”
Meer van Alexia Stevens ›