7 micro-ingrepen voor véél minder verspilling en afval

Geschreven door

Voedselverspilling is soms niet meer dan een klik in je hoofd maken. Zonde toch dat er zoveel voedsel wordt verspild en dat er zoveel verpakkingen voor voeding wordt gebruikt. Maar het kan ook anders, en alle kleine beetjes helpen.

 1. Oud brood = chapelure
  Ik vind het belangrijk dat we beter omgaan met onze planeet. Dat hoeft niet groots te zijn, dat kan op verschillende manieren. Ik startte met hele kleine dingen zoals broodkruim of chapelure maken van oud brood.
 2. Weg met wegwerpverpakkingen
  Boodschappen doen in afvalvrije winkels, je wapenen met bokalen en stoffen tassen of elke week je groentepakket rechtstreeks bij de boer afhalen? Het overwegen waard! Ik ben nu 2 jaar geabonneerd op een CSA-groentepakket. Dan koop je een aandeel in de oogst van een boerderij. Elke week haal ik mijn pakket biologische seizoengroenten bij de lokale teler, gewoon in een papieren zak, inclusief aarde, maar zonder extra verpakking. Als het even kan doe ik ook boodschappen in een afvalvrije winkel zoals Robuust in Antwerpen of Content in Leuven. Ik wapen mij dan met een collectie bokalen en stoffen tote bags.’
 3. Vang je koud kraantjeswater op
  Nog zo’n kleine ingreep die véél kan opleveren. Terwijl ik wacht tot het water warm wordt, vang ik het koude kraantjeswater op in een kan. Dat gaat al snel over 3 tot 4 liter en dan zet ik thee of geef ik de planten water. Ik heb ook geen auto. Mijn levensstijl laat toe dat ik mijn verplaatsingen met de fiets of het openbaar vervoer doe. En ik koop soms tweedehandse kleren. Dat zijn vaak hele mooi, originele stukken. Ik geloof er in, dat die persoonlijke keuzes toch een groot verschil kunnen maken. Want veranderingen beginnen altijd bij jezelf.
 4. Leve de bokaal
  Ik hou bokalen bij in alle maten en vormen: om saus, vinaigrette of vaste voeding in te bewaren. Maar ook om mijn lunch mee te nemen naar het werk. Grootste voordelen: je ziet meteen wat erin zit en je kunt ze altijd opnieuw gebruiken. Ik gebruiken ook bokalen om boodschappen mee te doen. Je kunt er noten en bloem, maar ook vloeibare producten in kwijt.
 5. Restjes on the rocks
  Vloeibare restjes vries ik vaak in ijsblokjesvormen in: tomatensaus, wijn (wit of rood), pesto, bouillon, saus,… Zodra het bevroren is, stop ik de blokjes in een zakje. Die kleine smaakmakers zijn echte toppers in mijn keuken. Vergeet alleen niet duidelijk te labelen en te dateren, zodat je geen saus van 3 jaar oud in je gerecht verwerkt.
 6. Let’s toast
  Ik eet niet zoveel brood, maar als ik eens een gesneden brood koop, dan vries ik een paar boterhammen apart in om te roosteren. Zo heb ik altijd enkele sneetjes bij de hand voor een krokante toast en mijn toastbrood is niet oudbakken.
 7. Luister naar de bioboer!
  Mijn bioboer is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Hij geeft mij tips & tricks voor het optimaal bewaren van verse producten. Hij leerde mij bijvoorbeeld dat je tomaten nooit in de koelkast mag bewaren omdat het de smaak niet ten goede komt en omdat het rijpingsproces dan stopt. Of dat je eieren niet in de koelkast mag bewaren omdat ze de geuren uit hun omgeving opnemen. Toegegeven, zelf heb ik het nog niet getest, maar prei zou je veel langer kunnen bewaren als je die in een bak met zand stopt. Dat geldt trouwens ook voor rapen, bieten, aardappelen en wortelen. Ofwel: alle groenten die het best bewaren op het veld. De oude zandbak van de kinderen zou ook een oplossing kunnen zijn…

Meer van Jennifer Schleber

© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters