5 x Typisch Steffi | Groentedips

Geschreven door

Elke kok heeft zijn eigen signatuur en dat is voor food-held Steffi niet anders. Geen apero zonder groentedips bij haar thuis en die serveert ze steevast met gesneden rauwe groentjes! Het is dé ideale manier om je gasten te verwennen met een lekkere en gezonde snack. Byebye chips, welkom groentebommetjes… het ganse jaar door!

“Regelmatig staat er ook gewoon een potje voor mezelf in de koelkast, want ze zijn perfect om je overschotjes te verwerken. Het basisprincipe is simpel: je neemt een groente – dat kan er eentje zijn die je nog overhebt in je koelkast of een reeds gegaarde groentje die je overhebt van je maaltijd de dag voordien of zo – en combineert die met een ‘drager’. De drager kunnen bonen of peulvruchten zijn, zoals bij een hummus bijvoorbeeld. Maar ook noten worden vaak gebruikt, ze geven een heerlijk romige structuur wanneer je ze blendt met wat vocht erbij. Andere voorbeelden van dragers zijn yoghurt, room of kokosmelk. Daarna is het een kwestie van afkruiden. Durf vooral te experimenteren. De vreemdste combinaties kunnen soms de beste dipjes worden! Hieronder enkele van mijn favorieten voor elk seizoen…”

 

ZOMER | Komkommerdip

Wat heb je nodig?

  • 1 komkommer
  • 1 citroen
  • 100 gr cashewnoten
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 teentje look
  • Verse dille
  • Peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Doe de helft van de komkommer en alle andere ingrediënten in een (goed krachtige) blender. Mix tot je een egaal mengsel hebt.
  2. Snijd de andere heft van de komkommer in kleine stukjes.
  3. Meng beiden samen en serveer met een extra plukje dille.

Tip: dit is het basisrecpt voor deze komkommerdip. Soms heb ik nog maar een restje over, dan halveer ik de andere ingrediënten.

 

HERFST | Worteldip

Wat heb je nodig?

  • Scheutje olijfolie
  • 1 kleine ui (of een half uitje dat je nog overhebt)
  • 1 teentje look
  • Snuifje zout
  • 60 ml groentebouillon
  • 350 gr gegaarde wortels
  • 3 el tahini
  • sap van 1/2 verse citroen
  • ½ tl gedroogde koriander
  • ½ tl gedroogde komijn
  • Wat geraspte verse gember (naar smaak)
  • Snuifje kaneel
  • Snuifje cayennepeper

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot je een egale massa hebt.

 

WINTER | Curry-pompoendipje

Wat heb je nodig?

  • 250 ml butternutpuree
  • 80 ml kokosmelk
  • 3 el olijfolie
  • 1 klein uitje (of een halve ui die je overhebt)
  • Wat vers geraspte gember, naar smaak.
  • 2 teentjes look
  • 2 tl currypoeder
  • ½ tl komijn
  • Zeste en sap van 1 limoen
  • 2 tl honing
  • Peper

Hoe maak je het?

  1. Snijd de ui in heel fijne stukjes en stoof aan in de pan met wat olijfolie. Pers de look bij in de pan en rasp er wat gember bij. Voeg alle kruiden en een scheutje water toe en laat heel even sudderen. Zet op een middelhoog vuurtje.
  2. Voeg vervolgens de butternutpuree en de kokosmelk toe. Roer regelmatig voor 5 à 10 minuutjes. Haal de pan van het vuur en voeg het limoensap en de honing toe.
  3. Werk af met wat zeste van de limoen.

 

LENTE | Erwtendip met munt

Wat heb je nodig?

  • 200 gr gegaarde erwten
  • Zeste en sap van 1/2 citroen
  • 1 el olijfolie
  • Handvol verse muntblaadjes (+ enkele voor garnituur)
  • 1 klein teentje look
  • 1/2 el tahini
  • Peper en zout

Hoe maak je het?

  1. Doe de erwten samen met alle ingrediënten in een kleine blender en mix tot een spread.
  2. Werk af met nog wat peper en zout en een blaadje munt.

 

JAARROND | Rodebietendip met za’atar, geitenkaas en hazelnoot

Wat heb je nodig? 

  • 3 gegaarde rode bieten
  • 1 teentjes look
  • 1/2 klein pepertje
  • 100 ml Griekse yoghurt
  • 1,5 el olijfolie
  • 1 el ahornsiroop
  • 1/2 el za’atar
  • Peper en zout
  • Wat hazelnoten
  • 1 el luchtige geitenkaas
  • Lente-ui (topping)

Hoe maak je het?

  1. Doe de bieten, de look, het pepertje en de yoghurt in een blender en mix tot een gladde massa. Voeg daarna de olijfolie, ahornsiroop, zout en za’atar toe en mix nog eens extra.
  2. Doe de dip in een kom en top met fijngehakte hazelnoten, geitenkaas en fijngesneden lente-ui.

Meer van Steffi Vertriest

© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters