5 x typisch Jennifer | Chutney

Geschreven door

Heb jij een appelboom in je tuin staan die maar fruit blijft geven of kon je die kist mango’s op de markt voor 5 euro gewoon niet weerstaan? Dan kun je maar beter dit chutney-recept van Foodheld Jennifer bij de hand houden! Check haar basisrecept én de vier varianten, eentje voor elk seizoen…

“Chutney is de perfecte zoet-zure gezel voor gebakken rijst, een boterham met kaas of paté of als extra smaakmaker bij pikant Indisch eten. Een chutney is een combinatie van vers seizoensfruit (soms ook groenten), gedroogd fruit, specerijen, suiker en azijn. Qua textuur en bereiding lijkt het een beetje op confituur. Even wat schillen en snijden, alles een half uur tot een uur laten pruttelen en je hebt een paar bokalen vol lekkers voor in je voorraadkast! En met mijn truc om snel bokalen te steriliseren, kun je je oogst gemakkelijk 2 jaar of langer bewaren.”

Basisrecept

Wat heb je nodig?
Voor 7-8 potten chutney

  • 1 kg fruit
  • 500 gr uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 cm verse gember
  • 100 gr gedroogd fruit
  • Snuifje gedroogde chilivlokken
  • 500 ml azijn
  • 250 gr rietsuiker
  • 1½ theelepel zout

Hoe maak je het?
1. Schil het fruit dat je gaat gebruiken en snijd het in kleine blokjes. Snijd de uien grof, hak de knoflook fijn en schil en snijd de gember fijn.
2. Doe het fruit, de ui, knoflook, gember, chilivlokken en gedroogd fruit in een grote, brede pan. Roer de azijn, suiker en het zout erdoor. Roer op een middenhoog vuur tot alle suiker is opgelost.
3. Breng aan de kook zodra de suiker is opgelost, verlaag dan het vuur en laat de chutney ongeveer een uur sudderen, roer om de zoveel tijd. Als het mengsel dikker wordt, roer dan vaker en let op dat de suiker niet aan de bodem van de pan begint te kleven. De chutney is klaar als je een houten lepel over de bodem van de pan kunt schrapen en de chutney niet terugvloeit in de opening.
4. Schep de chutney voorzichtig in de gesteriliseerde potten en sluit ze af terwijl ze heet zijn. Bewaar ongeveer een maand op een koele, donkere plaats, om de smaken tot hun recht te laten komen.

Tip: bokalen snel steriliseren
“Als ik een pot confituur of iets anders in bokalen koop, houd ik die bij voor later. Kies voor voldoende grote bokalen met een stevig schroefdeksel. Was de bokalen en deksels in de afwasmachine of met de hand met goed warm water en voldoende zeep. Zet ze daarna gedurende 20 min op 140°C in de oven. Zo zijn ze perfect steriel zonder dat je een grote pot met water moet gebruiken om de bokalen af te koken.”

LENTE | Rap met die rabarber
“In de lente ga ik liefst voor een chutney met rabarber, omdat die maar heel kort oogstrijp is en ik er op die manier heel het jaar van kan genieten. Een mix van rabarber, wat appel, gember en gedroogde veenbessen is hier de basis.”

ZOMER | Help, groene tomaten!?
“In de zomer is het vooral een kwestie van overschotten wegwerken. Is je tomatenoogst niet zo geslaagd als je had gehoopt en zit je met een berg groene tomaten? Een relish van groene tomaten to the rescue! Heerlijk bij gebakken rijst of op een burger!”

HERFST | Gebakken peren
“In de herfst begint het aanbod aan fruit weer wat minder te worden, maar zijn bijvoorbeeld peren wel volop te oogsten. Ga voor een kruidige chutney met peer, rozijnen, gember en kruidnagel of steranijs.”

WINTER | Verrassende combi
“Mijn nieuwste ontdekking voor een winterchutney is een combinatie van pompoen en persimmon. De pompoen blijft redelijk stevig, wat nog maar eens bewijst dat elke chutney-versie anders is. Soms eerder geleiachtig en erg ‘sticky’ en andere keren dan weer met een lekkere beet.”

JAARROND FAVORIET | Met dank aan de diepvries
“Voor het beste van alle seizoenen kun je een deluxe-versie maken waarbij je appels combineert met bessen die je tijdens de zomer ingevroren hebt. Een goed moment om je diepvries te legen en plaats te maken voor iets anders.”


Meer van Jennifer Schleber

© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters