Jelles beter-bewaartechniek | Groenten zoetzuur opleggen

Geschreven door

Food-held Jelle houdt wel van een zuurtje en wat frisheid in zijn gerechten en daarom is hij een grote fan van opgelegde groentjes. “Het moet een aantal jaren geleden zijn dat ik op restaurant zoetzure komkommersliertjes geserveerd kreeg. Toen ben ik mij beginnen te verdiepen in de wondere wereld van het pekelen. Nu heb ik sowieso altijd zo’n bokaal zuurtjes in mijn koelkast en kelder staan.”

Jelle: “Wat er precies allemaal in die bokaal zit, varieert van seizoen tot seizoen en van welke groenten ik op dat moment liggen heb, maar het principe is steeds hetzelfde. Voor een pot van 1 liter breng je 350 ml water en 175 ml azijn aan de kook met 50 gram suiker, 2 eetlepels zout en aromaten (peper, korianderbollen, laurier,…). Proef tot je een juiste verhouding krijgt. Doe het goedje warm bij de groenten of laat het eerst een beetje afkoelen tot de pekel lauw is. Ik verkies het laatste, omdat je groentjes dan knapperiger blijven. Bewaar ze steeds in een gesteriliseerde pot.

“Heel makkelijk te maken dus en als je goed gesteriliseerde potten gebruikt, kun je je groenten tot bijna een jaar bewaren. Redenen genoeg om het zelf eens te proberen, lijkt mij. Om jullie op weg te helpen, heb ik mijn favorieten op een rijtje gezet. Gebruik het basisrecept van hierboven en hou je niet in om zelf te experimenteren!”

Rode ui op z’n Thais
Vervang de gewone suiker door rietsuiker en gebruik een deel limoensap in plaats van azijn. Laat vervolgens zachtjes inkoken met een paar koriander- en peperbollen, een steranijs, een snuif zout en een halve chilipeper. Heerlijk bij sushi, verfrissend bij een Thaise curry en hemels op een hamburger.

Venkel
Snijd de venkel fijn met een mandoline. Gebruik gewone natuurazijn, een scheut witte wijn en dus iets minder water en voeg een blaadje laurier, venkelzaad en zeste van een citroen toe. Lekker in een frisse salade met appel en gerookte forel of bij een stukje gebakken roodbaars.

Komkommer
Snijd de komkommer in plakjes of in lange linten. Doe hetzelfde met een witte ui. Zet de pekel op het vuur met daarin een takje tijm, een laurierblad en een paar roze peperbollen. Laat de pekel eerst even afkoelen, zodat de komkommer mooi groen blijft als je hem erin legt.

Paprika en tequila
Voeg een aantal typisch Mexicaanse aromaten bij de fijngesneden paprikablokjes, zoals kaneel en steranijs, en doe er voor het sluiten van de pot een shotglaasje tequila bij. Het resultaat is een Mexicaanse fiësta met flink wat sambaballen! Heerlijk bij taco’s, quesadilla’s of als fris zuurtje op een nachoschotel met cheddarsaus.

Rode biet
Niet alleen kun je een beetje rodebietensap bij je ajuintjes doen om ze volledig rood te laten kleuren, je kunt de bieten zelf ook zoetzuur inleggen. Kook de bieten eerst volledig gaar en snijd vervolgens in fijne schijfjes. Vervang een deel van de natuurazijn door balsamicoazijn en doe er een laurierblad en een takje tijm bij. Heerlijk bij een winters stoofpotje met kroketjes.


Meer van Jelle Beeckman

© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters