Jelles secret ingrediënt | Gekonfijte kip

Geschreven door

Van confit de canard heb je vermoedelijk wel al gehoord? Het is een typisch Franse bereidingswijze waarbij eendenbouten worden gekonfijt in ganzenvet om vervolgens in potten gestopt te worden met de bedoeling ze langer te kunnen bewaren. Je kunt de Franse delicatesse in heel wat supermarkten terugvinden, al is ze niet bepaald goedkoop te noemen… 

“Mij interesseert vooral de bewaartechniek. Als ik in de zomer vrienden uitnodig voor een barbecue, gebeurt het weleens dat ik wat ongebakken kippenbouten en kippenvleugels over heb. Door ze te pekelen, te konfijten en vervolgens in een gesteriliseerde pot op een donkere en koele plaats te bewaren, blijven ze niet alleen lang goed, ze zijn ook heel snel klaar en hebben echt een fantastische smaak. Ideaal om te verwerken in een salade, je taco mee te beleggen of gewoon in zijn geheel te serveren nadat je ze krokant hebt aangebakken. Het is alleszins eens wat anders dan gewoon de kip in te vriezen. Het vergt wel iets meer voorbereidingswerk, maar dat zul je je zeker niet beklagen…”

Wat heb je nodig?

  • 5 kippenbouten
  • Grof zout
  • Paar takjes tijm
  • 3 teentjes look
  • Zwarte peper
  • +/- 1,5 l olie
  • 3 laurierblaadjes

Hoe maak je het?

1. Zorg voor een steriele bokaal: zet een grote pot met water op het vuur en breng die aan de kook. Laat de pot samen met het deksel in het water zakken en laat ze een kwartier in het kokend water liggen. Haal ze voorzichtig uit het water met een knijptang en laat drogen op een verse keukenhanddoek of op een droogrekje.

2. Pekel de kip: doe de bouten in een grote kom en wrijf ze in met grof zout. Doe de tenen look, tijm en peper erbij en overgiet met het zout. Bedek met plasticfolie en zet 24 tot 36 uur in de koelkast.

3. Konfijt de kippenbouten: verwarm de oven voor op 110°C. Dep de kippenbouten af met keukenpapier en verwijder het zout. Leg ze in een ovenschaal. Doe de takjes tijm, de look en de laurierblaadjes erbij. Overgiet met olie tot de bouten onderstaan. Zet gedurende 2 uur in de oven tot het vlees van het been valt.

4. Haal de bouten uit de ovenschaal en doe ze in de gesteriliseerde pot. Probeer daarbij de randen niet te vuil te maken. Doe de look en de kruiden er ook bij. Overgiet met het warme vet, sluit de pot goed en zet hem op zijn kop, zodat hij vacuüm trekt. Zet in de koelkast of op een donkere en koude plek. Op die manier kun je de kippenbouten tot bijna een jaar bewaren. Al is dat bij mij nog nooit helemaal gelukt, ze zijn namelijk zodanig lekker dat ze nooit zo lang ongeopend blijven…

Je secret ingrediënt nodig?
Als je een klein plofgeluid hoort bij het openen van de bokaal, dan heb je het goed gedaan. Haal de bouten uit de olie en leg ze op een vel keukenpapier. Leg ze op een met bakpapier beklede ovenschaal en bak 10 minuten krokant aan in een oven op 180°C of bak ze in de pan.


Meer van Jelle Beeckman

© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters