Zeg mee ‘nee’ tegen foodwaste!

Geschreven door

Voedsel wordt met veel zorg geproduceerd, zodat wij kunnen genieten van een breed aanbod aan vlees, vis en verse groenten. Het wordt bewerkt, bereid, verpakt, getransporteerd… Dat vraagt een enorme investering van natuurlijke hulpbronnen, mensen en middelen. En als al dat lekkere eten dan thuis uiteindelijk in de vuilbak belandt, zijn al die inspanningen voor niets geweest.

In een wereld waarin we beseffen dat onze hulpbronnen niet oneindig zijn en onze ecologische voetafdruk belangrijk is, is dat wraakroepend. In diezelfde wereld hebben ook nog eens een heleboel mensen onvoldoende te eten, terwijl wij elk jaar gemiddeld 18 tot 26 kilo eten weggooien. Voedsel verspillen belast bovendien niet alleen het milieu en je geweten, het is ook slecht voor je portemonnee. Een Vlaams gezin gooit zo gemiddeld 209 euro per jaar in de vuilbak.

Daar willen wij samen met jou iets aan doen. Wij zeggen nee tegen foodwaste!

Hoe? Wel, uit onderzoek blijkt dat er drie grote factoren een rol spelen bij voedselverspilling:

We kopen te veel aan…

… omdat we niet goed weten wat we nog in huis hebben of slecht porties kunnen inschatten. Omdat we slecht plannen, een onvoorspelbaar eetpatroon hebben, zonder lijstje of met honger gaan winkelen. Simpele oorzaken met grote gevolgen, die gelukkig makkelijk aan te pakken zijn. We geven je tips & tricks om niet in deze valkuilen te stappen.

We bewaren ons voedsel niet goed…

… omdat we onze koelkast en diepvries niet gebruiken zoals het moet. Door nieuwe koelkasttechnologie met verschillende temperatuurzones correct in te zetten, kunnen we de bewaartijd van ons voedsel exponentieel verhogen. We geven je dan ook graag zo veel mogelijk informatie, zodat je thuis meteen aan de slag kunt. Ook door een gebrekkige kennis van de termen ‘te gebruiken tot’ en ‘tenminste houdbaar tot’, wordt veel voedsel nodeloos verspild. Slechts een op de drie volwassenen kan het onderscheid exact omschrijven! We leren je het verschil en dat uitzicht, smaak en geur van een product minstens zo belangrijk zijn om te beoordelen of het nog veilig en kwalitatief is om op te eten. Vervaldata correct inschatten en je voedsel op tijd verwerken en invriezen, is een efficiënte manier om voedselverspilling te vermijden.

We springen niet goed om met restjes…

… en die kun je in de eerste plaats vermijden door porties correct in te schatten. Maar soms blijf je natuurlijk onverwacht tóch met overschotjes achter. Je hoeft echt geen oorlog meegemaakt te hebben om te beseffen dat voedsel weggooien zonde is. Zelfs met de parures van je groentebereidingen kun je creatief uit de hoek komen! We willen je dan ook op weg helpen, door anders over voedsel en restjes na te denken. Met recepten, inspiratie en véél tips. Er is altijd een plan B dat beter is dan ze in de vuilbak te kieperen.

Op www.koelkastinorde.be zoeken we samen naar oplossingen om voedselverspilling aan te pakken. Doe mee en zeg ‘nee’ tegen foodwaste. Door slim aan te kopen, slim te bewaren en slim te verwerken.


© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters