Winterwonderland? Winterwonderveggies!
Verse wintergroenten smaken heerlijk en je maakt er zoveel lekkers mee. Groenten zoals pastinaak, pompoen, knolselder, groene kool en spruitjes zijn misschien niet zo heel erg bekend, maar hoeven daarom zeker niet onbemind te zijn!
De herfst en winter zijn seizoenen om reikhalzend naar uit te kijken, denk maar aan vers geplukte paddenstoelen, aardperen, pompoenen, savooikool, knolselder, spruitjes… Maar waarom denken we dan niet meteen aan wintergroenten als we aan lekkere verse groenten denken? De meeste wintergroenten vragen nogal wat bereiding voor we ze kunnen eten. Bovendien zijn sommige groenten ook volumineus en het is niet altijd makkelijk om een pompoen of knolselder te schillen waardoor veel mensen ertegenop zien om er überhaupt aan te beginnen.
Wintergroenten zijn erg veelzijdig. Je kan ze op verschillende manieren klaarmaken en zo smaken ze telkens anders. Je kan ze stomen, vullen, er puree van maken, frietjes van snijden of er taart mee bakken. Van de meeste klassieke wintergroenten maken we een stoofpotje, een puree of een soep. Ook pastinaak- en pompoenfrietjes zijn ondertussen klassiekers geworden in onze winterkeuken. En wat denk je bijvoorbeeld van winterse rolls met geroosterde groenten? Of maak eens een ovenschotel, alleen maar met groenten… Allemaal zo lekker, en je kan nog zo veel meer kanten op met al die heerlijke groenten. Lees maar mee!
Kool
- Gestoomde koolblaadjes kan je vullen met een mengsel van gehakt en rijst of je kan ze gebruiken als wonton velletjes om dimsum te bereiden.
- De versnipperde blaadjes van de savooikool zijn heerlijk in een wok met wat spekreepjes, wortel en sojascheuten. Werk af met sojasaus en vijfkruidenpoeder.
- Het geheim voor krokante boerenkoolchips ligt in het masseren van de blaadjes met olijfolie voor je ze afbakt in de warme oven op 200°C.
Pompoen
- Met pompoenpuree bak je heerlijke taart, cupcakes, wafels of koekjes maar je kan er ook granola mee op smaak brengen. Krokant en zoet. Voeg 2 el pompoenpuree en 1 el speculaaskruiden toe aan je klassieke granola mengsel, meng goed en bak af in de oven.
- Vul een flespompoen met een mengsel van gebakken rijst, paddenstoelen, zongedroogde tomaten en verse oregano en tijm. Wikkel de pompoen in aluminiumfolie en rooster een uurtje in de oven op 180°C.
- Paneer schijfjes flespompoen en rooster ze in de oven. Lekker met een sausje van tahin, citroensap en verse koriander.
Knolselder
- Een knolselder kan in z’n geheel gepoft worden. Dit duurt wel even maar is echt overheerlijk. Je moet de knolselder ‘inpakken’ in een korst van zeezout, water en eiwit, waar je wat verse kruiden zoals tijm ondermengt.
- Rauwe geraspte knolselder met mayonaise is de perfecte aanvulling bij een sandwich met rosbief. Gefrituurd smaakt dit heerlijk bij een soep of carpaccio.
- Met een goede mandoline kan je dunne schijven snijden van knolselder. Origineel om als carpaccio te presenteren met geroosterde pijnboompitten, rucola en een citroendressing.
Spruitjes
- Aziatisch geroosterd in de oven met wat gember, sesamolie en sojasaus krijgen spruitjes een lekkere bite.
- Geraspte rauwe spruitjes smaken heerlijk met wat mayonaise en mosterd. Werk af met zwarte peper en pecannoten voor extra knapperige groentjes.
- Als je veel geduld hebt, probeer dan eens de blaadjes los te maken, besprenkel met olijfolie en rooster in de oven.
Pastinaak
- Deze vergeten groente wint de laatste jaren meer en meer aan populariteit. Rooster pastinaken, peterseliewortel en wortels in de oven met wat steranijs, kaneel, honing, peper en fleur de sel.
- Vervang wortelen in een wortelcake door geraspte pastinaak.
- Meng geraspte pastinaak met een losgeklopt ei, wat verse kruiden en beetje amandelmeel. Bak er latjes van.
Heb je ook zin gekregen in wintergroenten?
Kijk dan snel naar de recepten en inspiratie van onze food-helden!