Vlaco redt de restjes, elke dag opnieuw!

Geschreven door

In Vlaanderen gaat jaarlijks 907.000 ton voedsel verloren doorheen de keten. Bij de Vlaamse huishoudens gaat het over zo’n 210.000 ton per jaar. Thuis belanden vooral oud brood, aardappelen, fruit en groenten bij het afval. Vlaco vzw wil met hun nieuwe publicatie, Het Restjeskookboek, aan dat voedselverlies paal en perk stellen. Kristof Van Stichelen, stafmedewerker en co-auteur van het boek, vertelt er alles over.

De naam Vlaco doet bij sommige mensen nog geen belletje rinkelen. Wat doen jullie precies?
Kristof Van Stichelen: “Vlaco behartigt al 20 jaar het beleid en de belangen van de biologische kringloop in Vlaanderen. We verenigen zowel overheden als bedrijven die organisch-biologisch afval verwerken. Ook particulieren kunnen thuis de biologische kringloop sluiten; thuiskringlopen, heet dat dan. Vlaco helpt hen daarbij. Burgers kunnen bij ons terecht met al hun vragen over de biologische kringloop.”

Hoe vertaalt zich dat in de praktijk?
Kristof Van Stichelen: “Vlaco organiseert samen met een vijftigtal lesgevers infosessies doorheen heel Vlaanderen, over thema’s zoals thuis composteren, compost gebruiken, gras beheren, snoeihout verwerken, kippen in de tuin inzetten, vaste planten kiezen en ook voedselverlies beperken. Onder motto’s als ‘laat ons de kringloop plezant maken’ en ‘stapelzot van overschot’ organiseren we allerlei kleine en grote acties, en nemen actief deel aan diverse duurzame events in Vlaanderen. We willen vooral dat kringlopen een levenswijze, een belevenis, en zelfs een passie wordt.”

Waarom dit boek?
Kristof Van Stichelen: “De vraag om de doorheen meerdere jaren verzamelde ‘restjesrecepten’ te bundelen in een kookboek klonk tijdens events vaak luid én vanuit vele hoeken. Van daaruit is ‘Het Restjeskookboek’ geboren. Het Restjeskookboek wil creatieve tips aanreiken om restjes lekker te verwerken en het grote publiek tools in handen geven om onnodig gebruik van water, energie, meststoffen en transport tot een minimum te beperken. Het is bovendien belangrijk om voedsel dat voor mensen geproduceerd wordt, ook door mensen te laten consumeren. Het is een misvatting dat je goed met je restjes omgaat door ze aan je hond of aan je kippen te geven. Dat zou echt maar de laatste stap mogen zijn. Daarnaast spaar je door te koken met restjes jaarlijks heel wat geld uit. Wat ik zelf ook heel belangrijk vind, is de voldoening die je uit restjeskoken haalt. Het is een mindset om zo weinig mogelijk verloren te laten gaan. Eens je zo naar je koelkast kijkt, ontdek je snel hoe ongelooflijk creatief je zelf wel bent. Het Restjeskookboek geeft je alvast een zetje in de goede richting. Begin eenvoudig door voor jezelf te beslissen om de komende maand niets weg te gooien, en ga aan de slag.”

Hoe helpt Het Restjeskookboek mij concreet op weg?
Kristof Van Stichelen: “Uit een onderzoek van Ovam naar restafval, blijkt dat brood en banket (29%) en groenten en fruit (samen 31%) het meest werden aangetroffen in het restafval. Daarna volgen bereide gerechten (11%), vlees, vis en gevogelte (10%) en zuivel (7%). We hebben Het Restjeskookboek dus erg overzichtelijk opgebouwd rond deze thema’s. Heb je een bepaald restje in huis, dan raadpleeg je het bijhorende hoofdstuk en je kan meteen aan de slag.”

Welke recepten rekent u tot uw persoonlijke favorieten?
Kristof Van Stichelen: “Ik ben fan van de aardappelwafels. Die maak je met min of meer het gewone wafelrecept, maar dan een beslag aangevuld met goed afgekruide aardappelpuree. Onder andere dit recept zorgde ervoor dat Het Restjeskookboek in recensies in Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad met heel wat lof en 4 sterren werd overladen. Daarnaast scoort onze hartige broodpudding altijd goed als we ze aan mensen laten proeven op live events. Terwijl de zoete broodpudding gemeengoed is geworden, blijkt op onze kookevents vaak dat mensen deze pittige variant nog nooit hebben uitgeprobeerd. Erg verrassend is ook de confituur van pompoen of andere groenten. We denken bij confituur steevast aan fruit, maar ook confituren van groene tomaten, venkel, komkommer, rode biet zijn erg lekker. Een hip recept tot slot is grummus, een humus-achtige dip van alle gekookte graan- of rijstoverschotten, en dat ook een broodsmeersel kan zijn.”

We vinden u zelf ook terug in het boek, bij het hoofdstuk vlees…
Kristof Van Stichelen: “Dat klopt, persoonlijk vind ik verwerken van vleesrestjes heel belangrijk. Ik eet zelf al een hele tijd geen vlees meer, maar mijn vrouw eet het en mijn drie tieners zijn er dol op. Als er al eens vlees over is, wordt het de volgende dag verwerkt in een nieuw receptje. Vooral in afgewerkte vorm in de supermarkt wordt vlees of vis vaak als een ‘product zoals een ander’ aanzien. Het is echter veel meer dan dat – er is een dier voor geslacht hé. Met dit in het achterhoofd, vind ik het erg belangrijk dat vlees en vleesoverschot niet zomaar worden weggegooid. Naast deze ethische overwegingen, spelen ook de ecologische aspecten bij de productie van vlees een erg grote rol.”

Het Restjeskookboek inspireert aan de hand van 60 recepten en bevat tal van variaties. De recepten bewijzen hoe gemakkelijk het is om restjes in een handomdraai tot topgerechtjes te transformeren. Het boek geeft aan wat jij als consument thuis kan doen. Het gaat in de eerste plaats over kokkerellen met restjes, maar ook over slim winkelen, voedsel bewaren, houdbaarheid interpreteren en samen genieten van ongecompliceerde, verrassende en absoluut super lekkere gerechten.

Het Restjeskookboek ligt nu in de boekhandel voor €19,99. Bestellen kan ook online via Vlaco en Lannoo.


© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters