De slimme koelkast van de toekomst helpt je nog beter te bewaren

Geschreven door

Elke week kom je thuis met overvolle supermarktzakken vol lekkere voeding. Heel wat ingrediënten zal je snel in je koelkast steken. Is jouw koelkast al wat ouder? Of heb je reeds een recenter model dat intelligent genoeg is om een lange bewaring van het voedsel te garanderen? Paolo Falcioni, directeur-generaal van de European Committee of Domestic Equipment Manufacturers, legt uit hoe briljant slim een koelkast kan zijn, en hoe die kan bijdragen aan goede voedselbewaring.

smartphone-koelkast-toekomst-illustratie

De nieuwe koelkasten moeten de consument in staat stellen om voeding beter en langer te bewaren. Welk groot voordeel levert dit op?

Door nieuwe technologische ontwikkelingen kan de consument de producten die hij koopt beter en langer bewaren in de koelkast. In Europa koopt men jaarlijks voor 490 miljoen euro aan voeding. Twee derde daarvan wordt in een koelkast bewaard. Het grootste deel van deze voeding wordt gelukkig met veel smaak opgegeten. Maar jammer genoeg gaat er 11% verloren door voedselverspilling. De koelkastindustrie wil daarom de consument helpen zodat hij de koelkast beter kan aanwenden om minder voeding te verspillen.

 Hoe kunnen de koelkastfabrikanten hierbij helpen?

Dat doen ze door circulaire economie toe te passen. Dit economische systeem tracht herbruikbaarheid en duurzaamheid te maximaliseren. Een van de belangrijke pijlers in circulaire economie is het ontwikkelen van kwaliteitsproducten die goed presteren op het vlak van gebruik en energieverbruik. Binnen de tak van de witgoedproducenten is de koelkast een goed voorbeeld. De koelkastproducenten werken aan intelligente apparaten die een lange voedselbewaring vooropstellen.

Voedsel lang bewaren gebeurt dankzij de juiste temperatuur? 

De temperatuur is inderdaad belangrijk. Daarom hebben de nieuwe koelkasten aparte instelbare compartimenten om de ideale temperatuur te voorzien per voedingsgroep. Zo kan je dan compartimenten instellen van 0°C tot 4 °C en tussen de 4°C en de 8 °C in. Nog andere zones stel je in boven de 10°C.  Vaak kan je ook de luchtvochtigheid per compartiment instellen. Door de koelkast te moduleren, kan voedsel vaak tot vier keer langer in de koelkast bewaard worden.

 Dat helpt de consument goed op weg om minder voedsel te verspillen?

Inderdaad. Maar het heeft wel als gevolg dat de consument zich ook bewust moet worden van zijn gedrag. Ook hij is een belangrijke schakel in de circulaire economie om voedselverspilling tegen te gaan. Door slim aan te kopen, het voedsel slim te bewaren en slim te consumeren, kan hij zijn steentje zeker bijdragen.

Uit een onderzoek door de Europese Commissie zou blijken dat de koelkasten van de meeste gezinnen te groot zijn. Daardoor zou het energieverbruik onnodig hoog zijn en zou voedselverspilling in de hand gewerkt worden. Is dat juist?

Men spreekt in dat onderzoek over de gemiddelde grootte van koelkasten. Die zou te groot zijn voor de hoeveelheid voeding die een gezin stockeert. Maar ik denk niet dat je dit zo mag bekijken. De meeste gezinnen gaan een keer in de week boodschappen doen. Zoals gezegd gaat twe derde van de voeding in de koelkast. Tijdens de hele week wordt er geconsumeerd en dan is het logisch dat gemiddeld gezien de koelkast niet steeds helemaal vol is. Bovendien moeten we toch ook onderkennen dat de nieuwe koelkasten een hoge energie-efficiëntie hebben. De koelkast is vandaag misschien groter dan vroeger. De extra energie-efficiëntie van de koelkast zal dit zeker compenseren.

Fabrikanten blijven innoveren. Binnenkort is de koelkast slimmer dan de consument?

Ja, fabrikanten experimenteren en vernieuwen voortdurend. Wat resulteert in innovatieve manieren om de koelkast te gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn een camera die registreert welke voeding er in je koelkast zit. Via een app op je smartphone heb je dan vanuit de supermarkt voortdurend een rechtstreekse lijn met je koelkast om goed aan te kopen. De koelkast onthoudt ook voor jou de houdbaarheidsdata van producten en stelt dan een recept samen met de producten die in de koelkast zitten. Is de koelkast bijna leeg? Dan hoef je niet naar de supermarkt want via een touchscreen op de koelkast geef je een bestelling door die bij jou thuis geleverd wordt door de supermarkt in jouw buurt. Deze slimme koelkasten kunnen je zelfs helpen bij je dieet. Dat zijn allemaal features waarmee producenten in de weer zijn.

Wordt de koelkast van de toekomst dan niet peperduur in aankoop en verbruik?

Wat de aankoopprijs betreft, weten we dat bij een kwalitatief goed product, de prijs meestal geen barrière vormt. Wat het energieverbruik betreft, is er een belangrijk punt dat ik wil meegeven. Het kan zijn dat deze steeds intelligenter wordende koelkasten iets meer energie verbruiken. Maar de besparing aan energieverbruik die we maken door het verminderen van de voedselverspilling zal dit zeker meer dan compenseren. Het is van belang om de volledig productieketen te bekijken in plaats van ons te concentreren op één element ervan.

Is dat niet de kern van circulaire economie?

Natuurlijk. De hele opzet van circulaire economie is erop ingesteld om globaal te optimaliseren in elke schakel van de voedselketen zoals de landbouw, de logistiek, de verpakking, enzovoort. Als je dat geheel bekijkt is het zeker een goede zaak om misschien iets meer te spenderen aan het energieverbruik van een slimme koelkast. Zeker als die ons in staat stelt om minder energie te verbruiken binnen de ganse voedselketen.

Meer informatie vind je in deze studie over koelkasten en voedselverlies, genaamd “Optimal food storage conditions in refrigeration appliances”.


© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters