Perfect te eten en toch gedumpt worden? No way dankzij scrap cooking!

Geschreven door

Het is een hot issue onder foodies en ook topchefs maken er graag een erezaak van:
scrap cooking, ofte kokkerellen met stukken groente en fruit die je normaal gezien
zonder blikken of blozen bij het afval gooit. Zeven ‘klassiekers’ die je waarschijnlijk
dumpt, maar nog perfect kunt gebruiken…

 

Wortelloof  →  pesto
Worteltjes met loof zijn superlekker, maar we eten enkel de wortels op en gooien het loof meestal weg. Wist je dat je het perfect kunt gebruiken om smaak te geven aan soepen, smoothies en stoofpotjes? Een klassieke pesto kennen we allemaal, maar heb je al eens pesto geproefd die gemaakt is van het loof van wortels? Spoel het loof goed af voor je het gaat verwerken en dep het droog. Mix het loof van 1 bussel wortels met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa samen met een half bosje basilicum, 1 teentje gepelde look, 3 el geroosterde pijnboompitten, 50 g geraspte Parmezaanse kaas en 150 ml olijfolie extra vergine. Kruid af met peper en zout. Deze pesto kun je een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen in ijsblokvormpjes.

 

Aardappelschillen  →  chips
Als je aardappels schilt, hou de schillen dan apart. Spoel ze goed af en dep ze droog. Besprenkel ze met olijfolie en wat peper en zout en eventueel wat kerriepoeder of paprikapoeder en bak ze in 15 minuutjes krokant in de oven op 200°C. De aardappelschillen moeten wel redelijk dun zijn, anders wordt het nogal onsmakelijk.

Broccolistronk  →  wokgroente
Broccoli eten we allemaal. De mooie, groene roosjes worden nauwgezet afgesneden, maar wat met de stronk zelf? Je kunt die gebruiken in soep, dat is zowat de meest klassieke optie. Je kunt ook chips maken van de broccolistronk door die met een mandoline heel fijn te snijden en dan te bakken in de oven zoals met de aardappelchips. Let wel op, want de broccolichips gaan veel sneller verbranden. Een derde manier is de stronk in kleine stukjes hakken en gebruiken in een wokgerecht of serveren als broccolirijst.

Radijsblad  →  stoemp
Radijsjes zijn superlekker in een salade, rauw uit het vuistje en geroosterd in de oven met wat tijm en honing, maar wist je dat je met het radijsblad een heel smakelijke soep kunt maken? Voor 4 koppen soep bak je een versnipperd teentje look met een halve versnipperde ui in wat olijfolie. Stoof daarbij de blaadjes van 2 bosjes radijzen en voeg een aardappel in blokjes toe. Meng met een bouillonblokje en 300 ml water en kook gedurende 20 minuten. Mix tot een gladde soep. Het radijsblad kun je ook gebruiken in een stoemp én je kunt er pesto van maken, zoals van het wortelloof. Lekker.

Aspergeschillen  →  soep
Groene asperges moeten meestal niet geschild worden, maar witte asperges wel, zodat er geen vezels achterblijven. De aspergeschillen kun je laten trekken in water en er dan met een roux een soep van maken. Of je kunt de fijne schillen frituren als snack.

Aardbeikroontjes  →  limonade
Met aardbeikroontjes kun je lekkere limonade maken of infused water op smaak brengen. Je kunt de kroontjes ook verwerken in confituur of er aardbeismoothies mee maken.

Citrusschillen  →  gedroogde zeste
Je geeft recepten snel een frisse toets met wat zeste van citroen, limoen of sinaasappel. Je kunt dat ook doen met gedroogde zeste die je maakt van citrusschillen. Als je citroenen, limoenen of sinaasappels moet gebruiken in een recept, schil ze dan eerst met een dunschiller en zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk wit mee schilt, want dat smaakt nogal bitter. Droog de schil dan in de oven (4u op 160°C) en verpulver die tot poeder. In plaats van schijfjes citroen of sinaasappel kun je ook citroenschillen gebruiken om je water een smaakje te geven. Wil je punten scoren op een etentje, vries dan de helften van een geperste sinaasappel of citroen in en vul ze met sorbet of ijs.


© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters