Ook je diepvriezer kan een opfrisbeurt gebruiken!
Weet je nog, hoe enkele decennia geleden je diepvriezer na een tijdje een stevige ijskorst kreeg? Dit was voor veel mensen vaak het sein dat hun diepvriezer aan een grote schoonmaakbeurt toe was. Vandaag is de technologie veel beter en is de ijsvorming veel beperkter. Zo zijn er dynamische “no-frost” koelkasten waar die ijsvorming automatisch verdwijnt. Gebruik je nog een “gewone” koelkast hou je die ijslaag best goed in de gaten. Want vergis je niet, want een ijslaagje van amper twee millimeter op het vrieselement stuwt het energieverbruik van de diepvriezer al met 10% de hoogte in. Regelmatig ontdooien voorkomt een hoge energierekening. Twee keer per jaar een flinke opfrisbeurt is het absolute minimum.
Haal de bevroren levensmiddelen uit het toestel en leg ze in een koelbox of in een koeltas, of wikkel ze in een deken. Vervolgens volg je de volgende stappen:
- Schakel het toestel volledig uit, of trek de stekker uit. Laat de diepvriezer helemaal ontdooien. Je kan dit proces versnellen door een kom heet water in de diepvriezer te plaatsen en de deur te sluiten.
- Verwijder alle legplateaus en eventuele lades en was ze in een sopje.
- Reinig de binnenkant van de diepvriezer met een doekje, bevochtigd met een mild detergent (zeker geen zuiver bleekwater) of met water met een scheutje witte azijn.
- Spoel af met helder water en droog alle oppervlakten, legplateaus en lades met een schone doek.
- Plaats de losse onderdelen terug in de diepvriezer.
- Haal de kruimeldief of stofzuiger boven en reinig het rooster achteraan het toestel, waar de warme lucht wordt afgevoerd.
- Plaats de nog bevroren levensmiddelen terug in het toestel.
- Steek de stekker terug in het stopcontact. Wil je ook weten hoe je je koelkast reinigt, dan helpt deze infographic je op weg!