100% diepvries-proof, van a tot z!

Geschreven door

De diepvriezer is je beste vriend bij het vermijden van foodwaste. Je kunt heel wat restjes kwijt als bouwstenen voor een snelle lunch of een maaltijd achteraf. Hoewel ze bij de meeste mensen niet in de diepvries belanden, zijn ook deze restjes prima in te vriezen voor latere culinaire avonturen. Help de restjes de wereld uit, van avocado tot wijn.

Avocado’s
Pureer de avocado’s, meng met een scheutje citroen- of limoensap en vries in. Je hebt meteen de basis voor een guacamole klaar. Eens ontvroren, werk af naar smaak met look, tomatenblokjes en verse koriander.

Boter
Verse boter is wel even houdbaar, maar zie je de vervaldatum op je afstormen, dan kun je boter ook invriezen. Laat daags voor gebruik ontdooien in de koelkast en verwerk onmiddellijk.

Brood & deeg
Vers, gesneden brood is heel goed houdbaar in de diepvriezer. Neem er de benodigde sneetjes brood uit, laat even ontdooien of ontdooi ze in de toaster. Ongebakken deeg (voor brood, taartbodem of koekjes bijvoorbeeld) vries je het best in kleine porties in.

Chips
Vermijd dat die halve zak XL-chips na het feestje oudbakken wordt! Sluit goed af en vries de zak in. Laat enkele minuten ontdooien en je knapperige tussendoortje is weer klaar! Dat trucje werkt trouwens ook voor crackers en pretzels.

Eieren
Heb je te veel eieren die je niet verwerkt krijgt voor ze vervallen? Kluts een aantal eieren door elkaar en vries de vloeistof in hermetisch gesloten zakjes in. Noteer duidelijk het aantal eieren in het zakje, zodat je er later nog cake of ander lekkers mee kunt maken. Heb je voor een recept meer eiwit dan eigeel nodig of omgekeerd? Ook deze overschotjes kun je invriezen om later te gebruiken. Meringue, iemand?

Fruit
Vers fruit kun je zelf invriezen voor smoothies en taarten. De meest interessante methode is dan het ‘individueel invriezen’. Dat wil zeggen dat je je fruit in hapklare blokjes snijdt en in een enkele laag op een bakpapier invriest. Na een uur of twee zijn ze bevroren en kun je ze in een zakje of container overhevelen. Kleine fruitsoorten zoals bessen zijn daarvoor geschikt, maar ook schijfjes banaan, druiven, blokjes ananas en mango doen het zo erg goed. Je kunt ook je kleinste fruitrestjes slim verwerken en een ‘smoothie zakje’ in je diepvries bijhouden. Telkens je een restje fruit hebt, vries je het mee in. Eens het zakje vol is, kan het zo de blender in. Citrusvruchten pers je uit voor ze vlekken krijgen. Vries in diepvriesblokjes in en
bewaar de blokjes in een luchtdichte zak. Absolute foodwaste vermijders vriezen ook de zeste van de citrusvruchten in voor later gebruik.

Harde kazen
In de winkel zag die grote verpakking kaas er heel aantrekkelijk uit, maar eens thuis weet je niet meer hoe je hem op krijgt voor hij slecht wordt. Herkenbaar? Geraspte kaas is altijd handig om in je diepvriezer te hebben, bijvoorbeeld voor een snelle spaghetti of kaassaus. Ontdooien is dan zelfs niet nodig. Heb je te veel sneetjes kaas en/of ham in huis? Beleg alvast enkele croque-monsieurs en vries in porties in. Zo tover je in een handomdraai een lunch op tafel.

Look en gember
Die twee smaakmakers kun je simpelweg niet verloren laten gaan! Schil ze, hak ze fijn en meng met een beetje olijfolie. Vries in ijsblokjesvorm in en bewaar daarna in een afgesloten zakje.

Noten
Door hun hoge oliegehalte, smaken verse noten al na enkele weken ranzig. Door ze in te vriezen vertraag je dat proces aanzienlijk.

Opgeklopte room
Altijd lekker in de koffie, een beetje slagroom. Maar wat doe je met de rest van het potje? Klop meteen het hele potje op met suiker. Verspreid dan elegante toefjes van de slagroom op een vel bakpapier en vries zo los in. Eens bevroren, kun je de toefjes bewaren in een diepvrieszakje. Als de nood hoog is, neem je een toefje slagroom en laat je het ontdooien op je gloeiend hete koffie.

Wijn
Het laatste glas in je fles rode wijn raakt niet op? Vries het in ijsblokjesvorm in. Doe de ijsblokjes daarna in een afgesloten plastic zakje en voeg toe aan stoofpotjes en sauzen.


© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters