5 x typisch Jelle | Pesto

Geschreven door

‘King of Pesto’, dat is de bijnaam van onze Food-held Jelle. Dit is zijn favoriet voor elk seizoen én zijn deluxe toppertje dat heel het jaar door in de koelkast staat…

“Pesto bestaat over het algemeen uit een combinatie van kaas, noten, olijfolie, look en iets van kruiden of groenten. Vaak doet een beetje citroensap ook wonderen. De pesto alla genovese, in de volksmond beter bekend als de ‘groene pesto’ op basis van basilicum, pijnboompitten en Parmezaanse kaas, moet zowat de bekendste zijn…

Als je echter een klein beetje creatief bent, kun je van alles een heerlijke pesto maken. Echt waar, ik overdrijf niet. Bij mijn vrienden en familie sta ik ondertussen al even bekend als diegene die alles en niets tot een heerlijke dipsaus omtovert. Daar hoef ik overigens niet speciaal voor naar de winkel te rennen of speciale ingrediënten te gaan halen. Meestal gebruik ik gewoon wat voorhanden is. Trakteren op iets lekkers en tegelijk wat van je restjes wegwerken, da’s niet alleen supervriendelijk voor je portefeuille, het is ook iets origineels.”

LENTE: pesto van asperges, pecorino en pistachenoten “Schil de asperges, verwijder het harde uiteinde en blancheer ze kort in kokend water. Giet ze af en laat ze vervolgens schrikken onder koud water. Doe de pecorino, de pistachenoten, look, olijfolie en uiteraard de asperges samen in een keukenrobot en mix tot een heerlijk frisse pesto. Rasp er nog wat citroenzeste bij voor extra frisheid.”

ZOMER: pesto van geroosterde chili, zoete paprika, feta en pijnboompitten “De rode pesto met zongedroogde tomaten kent iedereen, maar deze met geroosterde chili’s en paprika’s is minstens even lekker. Leg de paprika’s en chili’s, je kiest zelf maar hoe heet je ze wilt, onder de grill en draai ze om wanneer het vel zwart wordt. Haal ze uit de oven en stop ze 5 minuten in een gesloten plastic zakje. Je kunt het vel nu makkelijk verwijderen en de chili’s en paprika in je pesto verwerken samen met een handvol pijnboompitten en een stuk feta.”

HERFST: wortelloof, okkernoten en grana padano “Gooi het loof van je wortelen niet zomaar de vuilbak in.  Het groen van de wortelen heeft een heerlijk pittige smaak die wat te vergelijken valt met rucola. Het enige wat je moet doen, is het loof goed wassen. Je kunt namelijk van veel dingen een pesto maken, maar pesto met aarde erin is toch niet aan te raden…”

WINTER: pesto van rode bieten met amandelen en Parmezaanse kaas “Over aarde gesproken, deze dipsaus met rode biet en amandelen is superlekker, althans als jij niet een van die mensen bent die vindt dat een rode biet naar potgrond smaakt. Ik ben er alvast dol op. Kook de rode bieten zacht en laat ze afkoelen vooraleer je ze gebruikt. Voor de rest ga je gewoon op dezelfde wijze aan de slag. Heb je geen amandelen in huis? Gebruik dan gerust een andere notensoort. De bedoeling blijft nog steeds om je restjes weg te werken.”

JAARROND FAVORIET: Thaise pesto met cashewnoten en koriander “Wie pesto zegt, denkt niet direct aan de oosterse keuken. En toch is dit een van mijn lievelingssauzen. Al is er dit keer wel geen kaas mee gemoeid. Pluk een handvol basilicum en koriander en gebruik gerust ook de steeltje. Die zitten namelijk boordevol smaak. Rooster de cashewnoten, een tip die overigens ook voor de voorgaande pesto’s telt, en mix ze met de kruiden en een teentje look. Ik doe er ook steeds een chilipepertje en een paar druppels limoensap bij. Serveer als dipsaus voor bij de kroepoek of bij een gegrilde kippenborst met rijst en gewokte groentjes. Zo lekker!”


Meer van Jelle Beeckman

© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters