Pompoen- & saffraanbroodjes à la Louie

Geschreven door

Deze pompoen- en saffraanbroodjes zijn heerlijk herfstelijk. Ze zijn lekker als tussendoortje en makkelijk meegenomen. Food-held Louie toont je hoe je ze maakt. Zet je oven maar aan!

Pompoen-saffraan-broodjes

Wat heb je nodig?

Voor 10 broodjes:

  • 4 zoete aardappelen
  • peper en zeezout
  • 3 teentjes look, gepeld en fijngehakt
  • 4 el olijfolie
  • 200 g vers pompoenvruchtvlees
  • 1 grote eetlepel honing
  • saffraanpoeder
  • 120 g melk
  • 1 theelepel honing
  • 7 g instantgist
  • 280 g bloem
  • 20 g kristalsuiker
  • 30 g boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • 1/2 theelepel zout
  • keukenpapier

pompoen-saffraan-broodjes-puree-baked-louie's

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snijd de pompoen in grove stukken en leg ze in een ovenschaal.
  3. Bak de stukken ongeveer 20 minuten.
  4. Plet de pompoen met een pureestamper of een vork tot een gladde puree, meng dan de honing en een snuifje saffraan erdoor en zet opzij.
  5. Maak de melk lauw en meng de honing erdoor. Strooi de gist erin en laat 5 minuten staan. Voeg de bloem, de suiker, de boter, het ei en het zout toe en meng kort met een houten lepel tot het deeg samenkomt.
  6. Kneed op je werkblad tot het deeg glad en elastisch is, ongeveer 10 minuten. Het deeg is een beetje plakkerig, maar voeg wat bloem toe als het te plakkerig is.
  7. Vet een kom in met boter of olie, leg het deeg erin en dek af met plasticfolie. Laat 1,5 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het in volume verdubbeld is.
  8. Sla alle lucht uit het deeg. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een grote rechthoek (1/2 cm dik).
  9. Spreid de pompoenvulling uit over het deeg. Laat aan de zijkanten 1 cm tussenruimte. Rol het deeg op tot een lange worst en snijd in 10 gelijke stukken.
  10. Vet een rechthoekige ovenschaal (ongeveer 10 x 30 cm) in met boter en leg de ongebakken broodjes erin. Laat nog 30 minuten afgedekt onder plasticfolie rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
  11. Verwarm de oven voor op 180 °C. Overgiet de broodjes met nog wat honing en bak ze in 30 tot 35 minuten goudbruin.

Tip: Je kunt deze broodjes tot 3 dagen bewaren op kamertemperatuur.


Meer van Louie Van Nieuwenborgh

© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters