Zo hou je je lunchbox koel onderweg

Geschreven door

Steeds meer mensen willen variatie brengen in hun lunchmaaltijd, met zuivelproducten, granen, eiwitten, fruit en groenten. Maar voedsel kan bederven – het ene al wat sneller dan het andere. Hoe bewaar je je eten het best? En hoe neem je het best mee zodat het vers en gezond blijft? Katrien Beullens, communicatie directeur van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen deelt haar kennis.

onderweg-lunchbox-bewaren-illustratie

Eerst en vooral: wat is voedselbederf?

Oud, harder brood of een tomaat die een beetje waterig smaakt, zijn niet perse gevaarlijk voor je gezondheid. Eten kan door tijd, lucht of licht veranderen van structuur, maar is daarom niet meteen slecht. Waar je wel voor moet opletten, zijn bacteriën, schimmels en andere micro-organismen die het voedsel aantasten. Die kunnen je wel ziek maken. Of voedsel aangetast is, merk je ook niet altijd: micro-organismen zijn niet zichtbaar voor het blote oog. De kleur, de geur en de smaak van het voedsel kunnen wel een indicatie zijn.

Voedsel op een juiste manier bewaren is dus belangrijk?

Inderdaad. Aangekochte, bederfbare producten moet je na aankoop snel koel bewaren in je koelkast. Plan je warenhuisbezoek dus best als laatste in op je boodschappenronde, zodat de gekochte voeding meteen in de koelkast kan. Voor het transport van diepvriesproducten gebruik je best de daarvoor bestemde vrieszakken die handelaars aanbieden of een koelbox met koelelementen.

Op de juiste manier bewaren. Hoe doe je dat?

De temperatuur waarop je voeding bewaart is van cruciaal belang. De temperatuur in een koelkast moet tussen de 0 en 7 graden zijn, met 4 à 5 graden als gemiddelde. Hou ook de uiterste gebruiksdata goed in de gaten. Staat er op de verpakking ‘te gebruiken tot…’? Consumeer het product dan voor die datum. Eens het product geopend is, volg je de regels op de verpakking wat betreft de houdbaarheid. Lees je ‘tenminste houdbaar tot…’? Dan kan je het product nog langer gebruiken op voorwaarde dat je het goed bewaart, en het product er bij opening nog goed uitziet, ruikt en smaakt.

Kerstomaat illustratie

En hoe beschermen we onze voeding onderweg in de lunchbox?

Als je de voeding correct in de koelkast bewaart dan komt het op een goede manier in de lunchbox terecht. Ook nu blijft het van belang dat de voeding goed gekoeld wordt. Door de koelte wordt de groei van micro-organismen beduidend afgeremd. Als je weet dat bederfbare producten maar maximaal zo’n 2 uur op kamertemperatuur kunnen bewaard worden, bekijk dan wat dit betekent in functie van de weg naar school of het werk. Op warme zomerdagen, is die bewaartijd nog korter. Afhankelijk van de inhoud van de lunchbox is het dus zeker aan te raden om een koeling te voorzien bij de lunchbox.

Je eten koelen: hoe doe je dat tot de middag?

Als er geen koelkast is op je werk of in de school, dan is het best dat je een koeling bij in de lunchbox plaatst of een thermische koelzak gebruikt om je lunch in te verpakken. Een bevroren pakje sap of melk kan ook dienen als koeling.

Wat stoppen we dan in onze brooddoos?

De keuze van de ingrediënten pas je best aan aan de mogelijkheden die je hebt om te koelen of niet. Ham, tonijn, omelet, filet americain zijn bij hogere temperaturen gevoeliger en moeten gekoeld worden. Een gedroogde salami bijvoorbeeld hoeft dan weer niet gekoeld bewaard te worden. Heb je geen mogelijkheid om te koelen, kies dan eerder voor harde kazen, confituur, honing,… Maar let ook op het materiaal van de brooddoos. Niet eender welke doos is geschikt om met voedsel in aanraking te komen. Het icoontje ‘glas en vork’ op de verpakking van de doos vermeldt of de doos geschikt is.

Wat met een restjesmaaltijd?

Restjes van je vorige maaltijd kunnen als lunch de volgende dag op voorwaarde dat de resten snel gekoeld bewaard werden en ook onderweg fris opgeborgen worden. Verwarm je deze maaltijd tijdens je lunch de volgende dag in de microgolfoven, zorg er dan voor dat je ze kan verhitten tot een temperatuur van minstens 60° om de groei van micro-organismen tegen te gaan. Warm zo’n maaltijd ook maar één keer opnieuw op. Let er ook op dat de doos die je gebruikt geschikt is voor de microgolfoven.

En als afsluiter: wist je dit?

  • Als groenten en fruit verkleuren en slap worden slap, vermindert de kwaliteit ervan, maar daarom zijn ze nog niet meteen schadelijk voor je gezondheid.
  • Bij oudbakken brood verdampt het water, waardoor de zetmeelkorrels kristalliseren. Dat maakt je niet ziek. Als er echter zichtbare schimmel is, eet het brood dan zeker niet meer op. Het beschimmeld stukje wegsnijden volstaat niet!

© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters