Hoe kies je een nieuwe koelkast?

Geschreven door

Je hebt een nieuwe koelkast nodig. Misschien omdat je je ouderlijke huis gaat verlaten, misschien omdat je oude koelkast het aan het begeven is. Peter Binnemans, secretaris-generaal van F.E.E., de vereniging van onder andere de fabrikanten en invoerders van elektrohuishoudapparaten, helpt je in 4 stappen aan een koelkast die perfect bij jou past.

Koelkast-illustratie

Stap 1: Denk na over je inkopen

Koop je bijna dagelijks of meerdere keren per week vers eten? Of ben je iemand die één keer per week – of zelfs met nog langere tussenpozen – grotere hoeveelheden aankoopt? Dat is belangrijk voor de keuze van je koelkast. Denk goed na over deze twee vragen:

  • Wat voor eten koop je?

Koop je vooral verse voedingswaren zoals groenten, fruit, vlees, charcuterie, vis en zeevruchten, en kaas? En meteen in grotere hoeveelheden die je over een langere periode bewaart? Dan is een koelkast met een ‘chiller zone’ een goede keuze voor jou.

Of koop je vooral voorverpakte producten, die hermetisch verpakt werden of onder beschermende atmosfeer? Dan kies je best een koelkast met een klassieke, al dan niet geventileerde koeltechnologie. Of ga voor een ‘no-frost’-toestel.

Ben je een liefhebber van diepvriesproducten? Koop dan een koelkast met een groter vriesvak of een aparte diepvriezer. Let wel op de maximale invriescapaciteit van het vriesvak (die uitgedrukt wordt in kg/24 uur) en kijk of hij snelvriesfuncties heeft.

  • Hoe lang wil je je voeding bewaren?

Bewaar je je eten enkele dagen tot hoogstens enkele weken? Dan heb je genoeg aan een koelkast. Vries je soms eten in voor enkele maanden tot een jaar? Neem een diepvriezer.

Stap 2: Bepaal het volume van je koelkast

Je nieuwe koelkast moet minstens plaats bieden voor de hoeveelheden die je normaal koopt. Passen grote flessen en verpakkingen er zeker in? Voldoende volume is belangrijk. Koop in elk geval een toestel dat aangepast is aan het aantal mensen waarmee je samenwoont: dat heeft een invloed op de  koeltechnologie die je best kiest. Wij geven je alvast twee voorbeelden.

  • Voorbeeld 1: Je hebt een groot gezin en doet slechts één keer (of minder) per week inkopen

Let vooral op de koeltechnologie, want je bewaart de gekochte voeding langer. Een koelkast met ‘0°-technologie’ of andere speciale bewaarvakken zoals een ‘chiller-vak’ garanderen langere bewaartijden. Wist je dat je op die manier je biefstuk, kotelet of ander vlees tot 20 dagen vers houdt? Heel handig voor levensmiddelen die je niet kan of wil invriezen. Of ga voor een koelkast met ‘no-frost-technologie’. Daardoor ontstaat geen rijp of ijsafzetting, zodat je iets minder energie verbruikt.

  • Voorbeeld 2: Je bent single en je koopt regelmatig verse voeding

Dan volstaat een tafelmodel koelkast of inbouwmodel met nishoogte van 88 tot 122 cm. De koeltechnologie is niet zo belangrijk, want je eten ligt toch niet lang in de koelkast. Een koelkast met geventileerde koeling kan dan weer wel voordelig zijn, omdat je dan geen rekening moet houden met wat je waar in de koelkast bewaart. Of ga voor een model met ingebouwd vriesvak, om ingevroren gerechten te bewaren of  kleine hoeveelheden verse producten in te vriewen. Ga dan wel voor een vriesvak met 4 sterren.

tomaat-zoeken-illustratie

Stap 3: Zoek de beste plek in huis voor je koelkast

De klimaatklasse van je nieuwe toestel geeft aan bij welke omgevingstemperatuur je koelkast goed werkt. Zo zijn toestellen met een klimaatklasse die begint met een ‘N’ eigenlijk niet geschikt om te werken in een ruimte waar het kouder is dan 16 graden, zoals een kelder of garage. Daarvoor heb je de klimaatklasse nodig die begint met ‘SN’: die verdraagt temperaturen vanaf 10 graden. Wordt het er nog kouder? Plaats daar dan beter geen koelkast.

Stap 4: Bepaal je budget

De laatste stap is het bepalen van je budget. Check daarom eerst hoe milieu- en budgetvriendelijk het nieuwe toestel is. De aankoop van een toestel bedraagt zo’n 20% van de totale kost, het verbruik maar liefst 80%. Bij een toestel ouder dan 15 jaar overstijgt de energiekost dus snel de aankoopprijs. Alleen toestellen die tot de hoogste energieklassen (bij voorkeur A+++) behoren, zijn energie-efficiënt, goed voor het milieu en voordelig voor je portemonnee. Ze zijn de investering waard. En tot slot: veel mensen zitten met echocheques die ze moeilijk kwijtraken. Wist je dat je ze mag gebruiken voor de aankoop van een koelkast of diepvriezer van minimaal A++? Doen!


© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters