6 zomermythes over de koelkast uitgelicht

Geschreven door

De koelkast is één van de belangrijke huishoudapparaten in je keuken. Ze is dus maar beter in topvorm om lekkere etenswaren goed te bewaren. Zeker in de zomer vraagt dit toestel onze extra aandacht zodat voeding goed gekoeld blijft. Toch zijn er een aantal zomermythes rond de koelkast die ons bezighouden. We zoeken naar de waarheid rond deze mythes samen met Peter Binnemans, Secretaris Generaal bij FEE, de Federatie van Elektriciteit en Elektronica.

zomermythes-koelkast-illustratie

Vraag 1: In de zomer zet je je koelkast best op de koudste stand?

Niet waar. De koelkast zet je best altijd, zowel in de winter als in de zomer, op dezelfde temperatuur. De aanbevolen temperatuur is 4°C. Alles hangt natuurlijk af van je toestel. Recente apparaten hebben een digitale thermostaat waarop je perfect deze 4° C kan instellen. Maar is je toestel al wat ouder dan kan het zijn dat je ijskast een regelbare knop heeft om de temperatuur bij te stellen. Hier geldt hoe hoger de waarde, hoe hoger de koelstand en dus hoe lager de temperatuur binnenin de koelkast. Om heel zeker te zijn hoe jouw apparaat functioneert, raden wij je altijd aan om de handleiding grondig te lezen.

Vraag 2: Als de koelkast helemaal vol is, is het eten maximaal gekoeld?

Niet waar. Eigenlijk doet het er niet toe hoe vol je koelkast is gevuld. Het enige waar je absoluut op moeten letten is dat er tussen de producten voldoende ruimte is voor de lucht om te circuleren. Als de producten te veel op elkaar zijn gepropt, koelen ze niet volledig. Zorg dus voor wat ruimte tussen de potjes yoghurt. Anders duurt het veel langer voor ook de binnenkant gekoeld is.

Vraag 3:  Is de temperatuur in een nulgradencompartiment steeds nul?

Niet waar. In zo’n lade is de temperatuur net boven de nul graden. Sommige producten zoals vlees, vis en schaaldieren worden best op deze temperatuur bewaard, dus lager dan 4°C, maar hoger dan 0°C. Bovendien heb je ook compartimenten die niet alleen de temperatuur maar ook de luchtvochtigheid regelen. Sla wordt bijvoorbeeld beter een beetje vochtig bewaard.

vakantie-koelkast-ananas-illustratie-

Vraag 4: Bij warme temperaturen stop je best zoveel mogelijk in dit nulgradencompartiment?

Niet waar. Als je de temperatuur netjes op 4°C zet dan kan je de koelkast gewoon vullen. Het klopt dat er verschillende zones binnen de koelkast zijn. Uit de fysica weten we dat koude lucht daalt en warme lucht stijgt. Daarom plaats je de voeding die het koudst moet blijven onderaan in de koelkast. Bovenaan in de ijskast en in de deur is het altijd een beetje warmer. Boter bijvoorbeeld bewaar je perfect in de deur van het apparaat. Maar waar je vooral voor moet opletten is dat de koelkast in de zomer zo kort mogelijk open gaat en zeker niet blijft openstaan. Het koelteverlies gaat dan heel snel.

Vraag 5: Om de levensduur van je koelkast te verhogen, plaats je deze best 10 cm van de muur af?

Waar. Maar dat geldt zowel in de zomer als de winter. Een koelkast koelt binnenin. Dat betekent dat de warme lucht binnen in de kast moet afgevoerd worden. Dat gebeurt door een compressor die de warme lucht naar buiten duwt via een rooster aan de achterzijde van de koelkast. Om ventilatie mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat de warme lucht kan ontsnappen via het rooster plaats je de koelkast best niet pal tegen de muur maar liever 10 cm ervandaan.

Vraag 6: Een dynamische en een statische koelkast geven hetzelfde koelresultaat?

Niet waar. Een dynamische koelkast beschikt over een systeem van ventilatoren die luchtcirculatie teweegbrengt. Daardoor heb je overal dezelfde temperatuur. Bij een statische koelkast kan de temperatuur iets lager of hoger zijn naargelang de plaats in de kast. Bij een dynamische koelkast is dat niet meer het geval. Stel je 4°C in? Dan is de temperatuur in de hele kast overal 4°C. Tenzij in de aparte koelcompartimenten waar een andere temperatuur geldt, zoals het nulgradencompartiment. Bij een dynamische of geventileerde koelkast speelt het niet zo een rol welk product je waar zet. De luchtventilatie zorgt ervoor dat de temperatuur over dezelfde is. Je kan dergelijke apparaten meestal herkennen aan een symbool, of omdat je een ventilator of enkele gaten in de achterzijde vindt.


© 2018 - Privacy- & Cookiepolicy - Gerealiseerd door ContentMoon in samenwerking met De Geschoren Aap, Dickytall, Oeyen & Winters